Asteroid Sarajevo

Since 1963

ASTEROID 178 267 SARAJEVO

 

 Od jula 2013. godine, novi naziv asteroida 2007 YG59 je SARAJEVO. Naš grad je dobio svog kosmičkog imenjaka na prijedlog Astronomskog društva Orion. Asteroid Sarajevo prvo je i trenutno jedino nebesko tijelo koji nosi ime bosanskohercegovačkog porijekla.

 

Asteroid privremenog naziva 2007 YG59 inicijalno je otkrila grupa astronoma sa španjolske  opservatorije La Sagra. U navedenoj skupini bila su i dva hrvatska astronoma – Aleksandar i Stefan Cikota, koji su stekli pravo da pojedinim novootkrivenim asteroidima dodijele imena. U čast obilježavanja pet decenija kontinuiranog rada Astronomskog društva Orion, odnosno pet decenija moderne astronomije  u Bosni i Hercegovini, gdin. Stefan Cikota je Društvu pružio priliku da imenuje jedan od novootkrivenih asteroida, pa je asteroid 2007 YG59 u konačnici dobio ime SARAJEVO.

Novi naziv asteroida usvojila je i Međunarodna astronomska unija (IAU)  koja je nadležna za “imenovanja” nebeskih tijela i svemirskih objekata. Jet Propulsion Laboratory, odnosno jedan od istraživačkih centara američke svemirske agencije NASA, koji vodi bazu podataka malih tijela Sunčevog sistema, objavio je u svom zvaničnom biltenu da je asteroid privremenog naziva 2007 YG59, dobio redni broj 178267 i ime SARAJEVO.

WWplaketa final

U decembru 2013. godine, na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Muhamed Muminović (predsjednik Astronomskog društva Orion) održao je predavanje „META ZEMLJA – Okolišni efekti udara asteroida i kometa“, nakon kojeg je i zvanično objavljena informacija da u Sunčevom sistemu kruži asteroid SARAJEVO.

 

Asteroid 178 267 Sarajevo je tijelo koje pripada glavnom pojasu asteroida. Putanja oko Sunca mu je elipsa smještena između Marsa i Jupitera. U najbližoj tački od Sunca je udaljen približno 405 miliona kilometara, a u najdaljoj približno 525 miliona kilometara. Za jedan obilazak oko Sunca asteroidu Sarajevo potrebno je 5,48 godina, a njegov približni prečnik iznosi između  tri (3) i sedam (7 ) kilometara.