AD Orion

Astronomsko društvo Orion

Asteroid Sarajevo

ASTEROID 178267 SARAJEVO

 

Na Akademiji nauka BiH u Sarajevu je, u okviru promocije časopisa Naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji „FONDEKO svijet“ broj 37, u decembru 2013. Muhamed Muminović, astronom, održao predavanje „META ZEMLJA – Okolišni efekti udara asteroida i kometa“. Nakon toga, zvanično je objavljena informacija da u Sunčevom sistemu kruži asteroid „Sarajevo“.

WWplaketa final

Od 22.jula 2013. godine, u nama bliskom svemiru, unutar Sunčevog sistema, postoji i asteroid nazvan “Sarajevo”. Prvi put u historiji Bosne i Hercegovine, jedno nebesko tijelo nosi naziv koji je povezan sa našom domovinom. Asteroid je otkrila grupa astronoma sa španske opservatorije “La Sagra”. U toj grupi radila su i dva hrvatska astronoma, Aleksandar i Stefan Cikota. Oni su stekli pravo da nekim od novootkrivenih asteroida dodijele imena. Astronomsko društvo Orion je ove godine obilježilo “50 godina moderne astronomije u BiH” koja je započela sa osnivanjem Astronomskog društva i njegovim višedecenijskim djelovanjem.  U čast toga i regionalnog značaja koji je imala predratna Astronomska opservatorija u Sarajevu, gospodin Stefan Cikota nam je dao priliku da predložimo ime za jedan od asteroid. Prijedlog AD Orion je bio da se on nazove  Sarajevo.

Ovaj naziv je potvrdila Međunarodna astronomska unija koja je nadležna za “imenovanja” u bliskom i dalekom svemiru. Američka svemirska agencija NASA, odnosno njena “Jet Propulsion Laboratory” koja vodi bazu podataka malih tijela Sunčevog sistema, objavila je u svom zvaničnom biltenu da je asteroid koji je imao privremeni naziv 2007 YG59, dobio redni broj 178267 i naziv SARAJEVO.

 

Asteroid Sarajevo je tijelo koje pripada glavnom pojasu asteroida. Putanja oko Sunca mu je elipsa i smještena je između Marsa i Jupitera. U najbližoj tački od Sunca je udaljen oko 405 miliona kilometara, a u najdaljoj oko 525 miliona kilometara. Jedan njegov obilazak oko Sunca traje 5,48 naših godina. Približni prečnik ovog tijela iznosi između 3 i 7 kilometara.

Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme