AD Orion

Astronomsko društvo Orion

Ceres, 215 godina poslije

Preveo i prilagodio: Adnan Popara

Patuljasta planeta Ceres je prvi put uočena jedne januarske noći 1801. godine. Sada, 215 godina poslije, nastavlja da impresionira naučnike i zaljubljenike u astronomiju.

Kako je to rekao Marc Rayman direktor Misije „Dawn“ NASA-ineog JPL „U vrijeme otkrića Ceresa od strane italijanskog astronoma Giuseppe Piazzia bilo je nezamislivo da je taj objekt moguće detaljnije istražiti. Sada, nakon više od 200 godina NASA je uputila mašinu na gotovo 5 milijardi kilometara dug put, do dalekog svijeta koji je Piazzi otkrio“.

2

Giuseppe Piazzi

Međutim, kada je put uočio Ceres Piazzi nije shvatao o čemu se zapravo radi. Tokom sljedećih posmatranja primijetio je da objekt blago mijenja položaj što je u njemu probudilo sumnju da se radi o kometi. S druge strane, zbog sporog jednoličnog kretanja i zbog nedostatka maglovitost ovaj astronom je naknadno posumnjao da je riječ o nečem „boljem“ i od komete.

Piazzi je potom pisao Johann Elert Bodeu, koji je ranije izveo matematičku formulu kojom je navodno bilo moguće predvidjeti kretanje planeta u orbiti oko Sunca. Izvedena formula je predviđala postojanje još jedne planete u orbiti između Marsa i Jupitera. Bode je već tada, u saradnji sa grupom astronoma, pokušavao otkriti predviđeni objekt u tom regionu i bio je zainterersovan za prikupljanje dodatnih informacija (sada znamo da je formula bila plod slučajnosti u položajima planeta).

Piazzi je zatim objavio informaciju o svom otkriću, ali nije želio podijeliti detalje sa drugim astronomima. Ipak nakon kraće bolesti tokom koje nije bio u mogućnosti nastaviti sa posmatranjima, kao i zbog pritiska javnosti (postojala je mogućnost da se Ceres „izgubi“ na nebu i da ga astronomi više ne budu u stanju pronaći) pristao je da proslijedi podatke ostalim naučnicima. U skladu sa tim podacima matematičar Carl Friedrich Gauss je izračunao putanju ovog objekta i on je ponovo uočen u decembru 1801. godine.

Astronomi su neko vrijeme raspravljali o statusu Ceresa. Da li je on kometa, planeta ili nešto treće. U narednim godinama otkriveni su i drugi objekti u orbiti između Marsa i Jupitera uključujući: Pallas (1802), Juno (1804) i Vestu (1807). Astronom William Herschel predložio je da se ovi manji objekti nazovu “asteroidi”, zbog toga što posmatrani kroz teleskop podsjećaju na zvijezde.

1

NASA-ina Misija „Dawn“ stigla je u orbitu oko ove patuljaste planete još prošle godine i od tada vrijedno šalje na Zemlju rezultate svojih mjerenja. Na slikama koje je načinila „Dawn“ uočeno je preko 130 reflektivnih oblasti za koje se pretpostavlja da su načinjene od slojeva soli.

Do danas smo pronašli stotine hiljada asteroida u Glavnom pojasu između Marsa i Jupitera. Ceres je proglašen patuljastom planetom 2006. istovremeno kada je i Pluton dobio tu titulu (zbog veličine i kružne orbite).

Tek nakon dugo vremena astronomima je postalo moguće da detaljnije prouče Ceres, prvo pomoću Hubble Space Telescopa, a potom zahvaljujući Misiji „Dawn“ koja orbitira oko ovog objekta. Za više informacija o najnovijim otkrićima vezanim za ovu patuljastu planetu možete posjetiti službenu stranicu Misije ( http://dawn.jpl.nasa.gov/ ).

Korišteni tekst

  1. Howell E. (2016) „Dwarf Planet Ceres Still Stuns, 215 Years After Discovery“ (Space.com)

Linkovi

http://www.space.com/31840-ceres-still-stuns-215-years-later.html

Slike

  1. Space.com
  2. Wikipedia
Updated: February 15, 2016 — 10:05 am
Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme