AD Orion

Astronomsko društvo Orion

Dan Fotonike u Sarajevu

2Dan Fotonike je međunarodni događaj koji se obilježava svake dvije godine sa ciljem povećanja svijesti građana i same promocije fotonike kao naučne discipline. Fotonika, kao grana fizike, se bavi manipulacijom svjetlosti u smislu emisije, transmisije, modulacije detekcije itd dajući največi akcent primjeni u elektronskim uređajima. Među značajne rezultate fotonike spadaju LED svjetiljke, laseri, senzori, solarni paneli, digitalni displeji i mnogo drugih tehnoloških dostignuća koja su praktično svakodnevnoj upotrebi barem kod većine čovječanstva.

Od ove godine, Astronomsko društvo Orion se pridružuje velikom broju organizaciju u preko 60 država širom svijeta u obilježavanju ovog za nauku značajnog događaja. Naš doprinos za Dan Fotonike 2016 će biti javno predavanje na kojem će biti dat najveći akcentan tehnologiji lasera, svjetlosnom zagađenju, kao i općenito o fotonici i svjetlosti kao primarnom predmetu proučavanja fotonike.

Predavanje se održati u petak 21.10.2016. S početkom u 19 h u prostorijama Astronomskog društva Orion u ulici Save Skarića 2. (LOKACIJA LINK)

Ulaz na predavanje je slobodan za sve građane i biće otvoren od 18.50 do popunjenja kapaciteta ili 19 sati kada počinje predavanje.

KONTAKT: 033/975-707

Updated: October 18, 2016 — 10:53 pm
Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme