“DAWN” SVAKIM DANOM SVE BLIŽI CERESU

Since 1963

“DAWN” SVAKIM DANOM SVE BLIŽI CERESU

Krateri i tajanstvene svijetle pjege počinju da “iskaču” na najnovijim slikama asteroid Ceres snimljenih sa NASA-ine svemirske letjelice “Dawn”. Snimci su načinjeni 12. februara, sa udaljenosti od 83.000 km od patuljaste planete, i već izazivaju intrigantna pitanja za naučni tim koji prati ovu misiju. 

pia19056_main

“Kako se letjelica polako približava cilju svoje misije, naše oči su opčinjene Ceresom i njenim planetarnim plesom, nalazimo da nas je prevarila, ali nas nije učinila ništa mudrijima,” rekao je Chris Russell, glavni istraživač Dawn misije, koji radi na UCLA. “Očekivali smo da ćenas  iznenaditi, nismo očekivali da će to zbunjivo.”

Dawn će biti nježno uveden u orbitu oko Ceresa 6. marta. Kako letjelica pruža sve bolje slike i ostale podatke, naučni tim će istraživati prirodu i sastav patuljaste planete, uključujući prirodu kratera i svijetlih mrlja koje dolaze u fokus. Najnovije slike, koji imaju rezoluciju od 7,8 km po pikselu, predstavljaju do sada najoštriji pogled na.

Letjelica je istraživala divovski asteroid Vestu 14 mjeseci tokom 2011. i 2012. Naučnici su stekli brojne spoznaje o geološkoj historiji tog tijela i vidjeli detaljno njegovu površinu i kratere. Usporedbom Veste i Ceresa, oni će razviti bolje razumijevanje formiranja Sunčevog sistema.

“Dawn” misijom za Vestu i Ceres upravlja Jet Propulsion Laboratory za NASA-inu  Science Mission Upravu u Washingtonu. “Dawn” je projekt Uprave za Istraživački program, kojim upravlja NASA-in Marshall Space Flight Center u Huntsvilleu, Alabama. UCLA je odgovorna za cjelokupnu naučnu misiju “Dawn-a”. Orbital ATK, Inc., Dulles, Virginia, projektovao je  i izgradio letjelicu. Kamere je obezbjedio Max Planck institut za istraživanje Sunčevog sistema, iz Göttingena, Njemačka, sa značajnim doprinosima od strane njemačkog Aerospace Center (DLR), Instituta planetarnih istraživanja iz Berlina, te u saradnji s Institutom za računarski i komunikacijski mrežni inženjering iz Braunschweiga. Spektrometar za vidljivo i infracrveno mapiranje dali su Italijanska svemirska agencija i italijanski Nacionalni institut za astrofiziku, a izgradio Selex ES. Detektor gama zraka i neutrona  je konstruirala Los Alamos National Laboratory u New Mexicu kojom upravlja Planetary Science Institute, Tucson, Arizona.

MM prema: NASA Dawn mission