DOČEKAJMO ZAJEDNO LJETO NA PLATOU ASTRONOMSKE OPSERVATORIJE NA TREBEVIĆU. POSMATRAJMO SUNCE I UKLJUČIMO SE U ODBRANU ASTRONOMIJE U BiH.

Pozivamo sve koji podržavaju napore Astronomskog društva Orion da se sačuva astronomija u BiH da na dan solsticija (suncostaja), dođu na plato Astronomske opservatorije na Trebeviću. Želimo da zajedno proslavimo dolazak ljeta uz posmatranje Sunca teleskopima koje će se održati u četvrtak 21 juna. Na platou smo od 16 i 30 sati, a posmatranje zalaska Sunca počinje od 17 sati.
Na dan solsticija, na dan pune svjetlosti, dignimo svoj glas protiv sila tame koje žele da unište jedinu opservatoriju u Bosni i Hercegovini. Posmatrat ćemo Sunce, družiti se i saznati više o fantastičnoj historiji, svojevremeno najveće amaterske opservatorije na svijetu. Ne dozvolimo da mrak proguta svjetlo.
Svake godine, između 20 i 22 juna, Zemlja dolazi u takav položaj prema Suncu da joj je osa rotacije nagnuta oko 23 i po stepena u odnosu na njenu putanju (ravan ekliptike). Sunce je tada u podne na svojoj najvišoj tački na nebu tokom godine. To je najduži dan u godini i nakraća noć.
U našoj odbrani nauke i znanja koje se žele uništiti, svemir nam šalje simboličnu poruku, više svjetlosti, manje tame.
Historija čovječanstva prepuna je legendi i mitova koji se vezuju za Sunce. Sunčana božanstva postojala su u svim starim civilizacijama. Zbog toga je dan Solsticija bio simbol za dobrobit, život i pozitivnost, a tama simbol za strah, smrt i zlo.
Podsjećamo da je nedavno, Općina Stari grad na javnom konkursu dodjelila dio kompleksa Opservatorije (Bistrik kulu- austrougarsku tvrđavu) privatnoj firmi koja, prema našim saznanjima, planira otvoriti kafanu. Ovakav civilizacijski sunovrat odavno nije viđen. Naše mogućnosti da to poništimo su male, ali, uz veliku i snažnu podršku javnosti, još uvijek se nešto može uraditi. Zato dođite i pridružite nam se.

U slučaju pogoršanja vremena (prisustva oblaka ili kiše) posmatranje se odgađa.

 

Updated: June 20, 2018 — 8:01 pm
© 2018 Astronomsko društvo Orion. All Rights Reserved. Frontier Theme