DOČEKAJMO ZAJEDNO SPEKTAKULARNU METEORSKU KIŠU PERZEIDA

Since 1963

DOČEKAJMO ZAJEDNO SPEKTAKULARNU METEORSKU KIŠU PERZEIDA

Meteorski roj Perzeidi porijeklom je od ostataka materije komete Swift-Tuttle, te predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se događa svake godine u razdoblju od 17. jula do 24. augusta. Maksimum ove meteorske kiše bit će u noćima 11/12. i 12/13. augusta. Najraniji zapisi o Perzeidima, koji su ustvari ostaci komete Swift-Tuttle čiju orbitu Zemlja presijeca svakog ljeta, pojavljuju se u jednoj kineskoj hronici iz 36 godine n.e.

U narodu se meteori često nazivaju zvijezdama padalicama ili nebeskim krijesnicama, a konkretno ova meteorska kiša u narodu poznata i pod nazivom Suze Sv. Lovre. S obzirom da većina meteora predstojeće meteorske kiše dolazi iz pravca sazviježđa Perzej (koji je u ovo doba godine vidljiv na sjeveroistočnom dijelu neba)  po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime.

Iako se u toku jedne godine može opaziti veći broj meteorskih rojeva, Perzeidi su veoma zanimljivi i zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti i svjetlosnog zagađenje, u toku jednog sata može vidjeti i do 100 meteora.

Ovogodišnji maksimum Perzeida bit će osobito spektakularan, jer će Mjesec biti u fazi mlađaka, pa njegova svjetlost neće ometati vidljivost slabijih meteora, a sjajniji meteori i bolidi bit će još impresivniji.

Astronomsko društvo Orion tradicionalno organizira javno posmatranje Perzeida, koje će od ove godine biti popraćeno nizom interesantnih aktivnosti.

  • Startamo u 18.00 h sa posmatranjem Sunca na zalasku, koje će biti praćeno prigodnim predavanjem.
  • Do astronomskog sumraka ćete moći čuti nešto više o meteorima i meteorskim rojevima;
  • Do pojave prvih Perzeida moći ćete uživati u astronomskom posmatranju Venere, Jupitera, Saturna i Marsa, te saznati mnogobrojne zanimljive informacije o ovim planetama;
  • Od pojave prvih Perzeida do ponoći za vas ćemo upriličiti pokazno astronomsko predavanje o sazviježđima.

Događaj će se održati ispod planinarskog doma Bijele vode na Bjelašnici u subotu, 11. augusta,  s početkom u 18.00 h. Učešće na događaju je besplatno, ali se posjetioci moraju samostalno pobrinuti za svoj prijevoz. S obzirom da će se posmatranje odvijati do kasno u noć, preporučujemo odjeću/opremu prikladnu boravku na planini.

 

Za sve dodatne informacije/upute možete se javiti na broj: 061/617-766 (Adela Subašić-Kopić).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *