EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U BRISELU I SARAJEVU

Obilježavanje Europske noći istraživača od strane AD Orion-a ove godine je započelo mnogo ranije od zadnjeg petka u mjesecu septembru. Europska noć istraživača se održala prvo od 15.-26.9.2018. godine u Europskom parlamentu u Brusselsu, Belgija u sklopu Marie Skłodowska-Curie Actions, a čiji je organizator bio Europski komitet. Ove godine učešće je uzela i naša država, a predstavnici su bili Helena Biščević iz Astronomskog društva Orion i Adla Kahrić iz Sharklab Adria. Bosna i Hercegovina bila je predstavljena pod temom „Explore the world from the deepest depth of seas to the further stars of universe“.

Helena Biščević je predstavila naše Društvo demonstracijom eksperimenata za djecu koji su imali cilj da približe nauku i astronomiju djeci i mladima. Ovakav izbor uklapao se u naziv i temu ovogodišenje Europske noći istraživača „Science is wonderful“. Cilj je bio zanimljivim projektima zainteresovati širu javnost koja se ne bavi naukom te u mladima potaknuti želju za upućivanjem karijere ka nauci. Predstavljeno je ukupno 30 projekata na ovom događaju.

Kao i svake godine uveličali smo manifestaciju u Sarajevu, gdje su naše članice su na samom otvorenju događaja izvele zanimljive eksperimente. Imali smo i štand gdje su se građani mogli informisati o našim aktivnostima, a najzanimljivije aktivnosti su bile na STEM radionicama za djecu u Historijskom muzeju.

Updated: October 22, 2018 — 01:57
© 2018 Astronomsko društvo Orion. All Rights Reserved. Frontier Theme