KRATKI KURS: UVOD U FIZIKU ZVIJEZDA

Since 1963

KRATKI KURS: UVOD U FIZIKU ZVIJEZDA

Poštovani posjetioci,

AM4LBWkiAstronomsko društvo Orion Sarajevo vam predstavlja ciklus predavanja “Uvod u fiziku zvijezda” od strane gosp. Mulić Amira, dipl.fizičar sa PMF u Sarajevu, cand.scient. Univerziteta u Oslu, dugogodišnji popularizator astronomije u starom Univerzitetskom Astronomskom Društvu, pred rat izašla knjiga “Rađanje beskraja” posvećena popularizaciji kosmologije (dostupno na serveru Matematičkog Instituta u Beogradu).

Objektivno minimalni nivo predzanja su kursevi opšte fizike i odgovarajuća matematika, iako se nadamo da i drugima mogu biti od koristi. U većini slučajeva (ali ne u svim), izvođenje je kvalitativno, bazirano na dimenzionoj analizi. Neće se ulaziti u probleme koji zahtijevaju primjenu opće teorije relativnosti, dakle, ni kosmologija ni crne jame neće biti obuhvaćene.

Sadržaj po nastavnim satima/časovima (45 minuta):

1) Potrebni pojmovi iz opšte astronomije i astrofizike – udaljenost, paralaksa, sjaj, H-R dijagram, zvjezdane populacije, skale udaljenosti i energije, zračenje ACT

2) Kvalitativna procjena stelarnih parametara, primjena ekviparticije, odnosno virijalnog teorema. Uvodni pregled evolucije

3) Jeansova nestabilnost, formiranje zvijezda iz protozvjezdanog oblaka, rana evolucija, hidrostatička ravnoteža, Kelvin-Helmholtzov proces.

4) Energetika zvijezda, transfer energije u zvijezdama, neprozirnost (opacity), Eddingtonov limes, Chandrasekharov limes

U svim predavanjima identificiramo vremenske i enegetske skale procesa, što nam omogućuje primjenu saznanja iz raznih grana fizike.

Kurs će biti podijeljen na dva dana sa po dvije stavke (2×45 minuta plus 15 minuta pauza)

Cilj predavanja je upoznavanje sa fizikom procesa koje proučavamo kod posmatranja zvijezda, i to na nivou bliskom onom koji je uobičajen kod uvoda u teorijsku astrofiziku. Pošto se značajan dio procjena, zbog ograničenog vremena, vrši na nivou dimenzione analize i kvalitativnih razmatranja, predavanja se mogu pratiti i uz poznavanje opšte fizike.

Kurs će se održati u amfiteatru Branko Galeb odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu 28. i 29. septembra 2015. u periodu 19-21 h.

Kako biste učestvovali potrebno je izvršiti elektronsku prijavu preko LINK i na termine kursa ponijeti identifikacioni dokument.

Za dodatne informacije se možete obratiti na adorion.sarajevo@gmail.com

Pristup kursu je BESPLATAN i rok za prijave je 26.09.2015.

PS: u slučaju da broj prijava bude veći od raspoloživih kapaciteta, prioritet će imati prijavljeni s višim kvalifikacijama i članovi AD ORION