Ljetni solisticij

Since 1963

Ljetni solisticij

Na svom putu oko Sunca, Zemlja istovremeno rotira oko svoje ose koja ne stoji pod pravim uglom u odnosu na ravan putanje, već je malo nagnuta, te zbog toga na našoj planeti postoje različita godišnja doba. Tokom svoje revolucije (kretanje Zemlje oko Sunca), Zemlja zauzima četiri karakteristična položaja u odnosu na Sunce i to: proljetni ekvinocij (21.mart), ljetni solisticij (21.juni), jesenji ekvinocij (23. septembar), zimski solisticij (22. decembar).

Solsticij ili suncostaj (sol/Sunce i sistere/stajati) je astronomska pojava koja se dešava dva puta godišnje kada Sunce u prividnom kretanju oko Zemlje postigne najveću pozitivnu deklinaciju +23°44′ (ljetni solisticij), odnosno najveću negativnu deklinaciju od –23°44′ (zimski solisticij). Solsticij predstavlja najduži dan u godini (ljeti) ili najkraći dan u godini (zimi) u svim mjestima izvan tropskog pojasa.

2

Izvor Nasa

3

Posmatranje iz Sarajeva

 

 

   

 

 

                                                                                                                                   Ljetni ili junski solsticij je astronomska pojava kada Sunce prelazi najduži luk preko neba, tada je na sjevernoj Zemljinoj hemisferi dan najduži i počinje ljeto, a na južnoj Zemljinoj hemisferi najkraći i počinje zima. Ljudi su od pamtivijeka slavili Sunce kao božanstvo ili simbol života. Neki od tih običaja zadržali su se i do dan danas, te se u mnogim kulturama Zemljine sjeverne hemisfere ljetni solisticij slavi kao praznik.

1Upravo, prvog dana ljeta širom planete Zemlje obilježava se Internacionalni dan Sunca tokom kojeg se vrši opservacija Sunca solarnim naočalama i teleskopima, te razgovara o našoj najbližoj zvijezdi-našem izvoru života. Stoga Vas pozivamo u nedjelju 21. juna na posmatranje Sunca ,pomoću teleskopa i specijalnih naočala, koje će se odvijati na platou ispred Dobrinjske gimnazije od 10 sati do 18 sati EVENT LINK .Tokom samog događaja članovi Društva će biti na raspolaganju da sa Vama razgovaraju o Suncu, njegovoj građi, procesima unutar Sunca itd.

AD Orion je takodjer ucesnik i koordinator za BiH u dva velika svjetska projekta koja se tiču Sunca, a to su: International Year of Light and Light-based Technologies 2015 (IYL 2015) i Charlie Bates Solar Astronomy Project (CBSAP) kojima je jedan od glavnih ciljeva popularizacija nauke sa posebnim fokusom na astronomiju.

Kroz guste oblake Sunce se neće moći posmatrati, ali obzirom da je u nedjelju najduži dan u godini i da ostajemo cijeli dan družeći se sa građanima mi se nadamo da će obilježavanje ljetnog solisticija proći u najboljem redu.

BITNA NAPOMENA : Sunce se ne smije posmatrati bez adekvatne zastite koju ce AD ORION obezbijediti za naše posmatranje.

Vedro nebo!

Adela Subašić-Kopić

MA educ.phys.