MINI DONATORSKA VEČER U ORIONU

Since 1963

MINI DONATORSKA VEČER U ORIONU

Večer 27. decembra bila je i savršena prilika za susret starih i novih članova Oriona, kako za druženje i evociranje lijepih uspomena, tako i za razmjenu novih ideja, planova i projekata.

Na početku večeri, prikazan je kratki video o sjajnoj prošlosti Astronomskog društva i novim aktivnostima.Nakon toga obavljene su dvije ceremonije. Prva je bila donacija teleskopa refraktora, marke Unitron prečnika 102 mm i fokusa 1500 mm. Donatori su bili supružnici Aida i Ranko Galeb, naši sugrađani koji žive u Americi. Historija ovog teleskopa je također interesantna. Otac Ranka Galeba, Branko Galeb bio je jedan od suosnivača Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu. Po njemu se veliki amfiteatar Odsjeka za Fiziku zove „Branko Galeb“. U vrijeme kada je on taj teleskop dobio na poklon od svog brata iz Amerike, Astronomsko društvo je također kupilo identičan instrument. Jedno vrijeme je bio na Narodnoj opservatoriji Mejtaš, a kasnije smo ga koristili na terasi tvrđave na Trebeviću gdje smo upravo gradili dvije kupole. Prvi kvalitetniji snimci maglina i dalekih objekata su načinjeni tim teleskopom. Tokom opsade Sarajeva, teleskop je nestao, a sada se na čudesan način „vratio“ u Sarajevo.

Nakon toga imali smo dodatnu malu ceremoniju. Trenutno najaktivnijim članicama, Naidi Dilić i Adi Sivac uručen je mali teleskop u znak priznanja za sve što su uradile u proteklom vrijemenu. Ovu praksu ćemo nastaviti i ubuduće.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *