MISIJA GAIA EVROPSKE SVEMIRSKE AGENCIJE

Since 1963

MISIJA GAIA EVROPSKE SVEMIRSKE AGENCIJE

GAIA je skraćenica za Global Astrometric Interferometer for Astrophysics. Ova svemirska opservatorija je lansirana 2013. Godine i njeni podaci pristižu brzinom koju nije moguće pratiti u realnom vremenu. Trebat će godine da se obrade podaci koje je prikupila do sada. Glavni cilj misije Gaia je da se načini najpreciznija trodimenzionalna mapa naše galaksije kroz posmatranje preko milijarde zvijezda (1% od ukupnog broja zvijezda u Mliječnom putu).

Gaia se nalazi u tzv Lagrangeovoj tački L2 koja leži na oko 1,5 miliona km od Zemlje u suprotnom smjeru od Sunca. Pri tome letjelica orbitira zajedno sa našom planetom za oko jednu godinu. Zbog toga njeni instrumenti mogu da posmatraju cijelu nebesku sferu tokom jedne godine.

Kroz mapiranje neba, Gaia obavlja veoma precizna mjerenja kretanja svake posmatrane zvijezde tokom njenog orbitiranja oko centra galaksije. Tokom planiranog trajanja misije, pet godina, Gaia će svaku od milijarde zvijezda posmatrati oko 70 puta mjereći sjaj i položaj svakog od izvora. Usput se očekuju podaci o planetima drugih zvijezda, asteroidima u Sunčevom sistemu, ledenim tijelima u vanjskim oblastima našeg planetskog sistema, smeđim patuljcima, dalekim supernovama i kvazarima.

Gaia osmatra i druge galaksije. Na fotografijama u prilogu je Velika maglina u Andromedi, M31. Ovo nisu snimci već složeni podaci totalne gustine zvijezda i totalne količine zračenja.

Lijevo je slika koja pokazuje gustinu i raspored zvijezda svih spektralnih tipova. Desna slika je zasnovana na ukupnoj količini zračenja i ukazuje na područja gdje se dešava intenzivan proces rađanja zvijezda.„Slike“ su načinili André Moitinho, Márcia Barros, Carlos Barata sa Univerziteta u Lisbonu, Portugal, i Hélder Savietto iz Fork Research, Portugal.

MM prema ESA press realise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *