NOVI KOMPLEKS ZA LOV NA VANSOLARNE PLANETE

Projekat “Tranzit pregled slijedeće generacije” (Next-Generation Transit Survey – NGTS) je pokrenut je na Evropskoj južnoj opservatoriji Paranal u sjevernom Čileu. U ovom projektu će se tragati za tranzitima vansolarnih planeta koje prelaze ispred svoje matične zvijezde, a time stvaraju slabo zatamnjenje svjetla zvijezde koje je moguće otkriti osjetljivim instrumentima. Teleskopi će se usredotočiti na otkrivanje planeta dimenzija Neptuna, kao i prema manjim planetama, prečnika između dva i osam puta većih od Zemlje.

The Next-Generation Transit Survey (NGTS) at Paranal

NGTS je posmatrački system sa velikim vidnim poljem koji se sastoji od niza od dvanaest teleskopa, svaki sa otvorom od 20 cm. Ovaj novi kompleks, izgrađen je od strane konzorcija u kome su Velika Britanija, Švicarska i Njemačka, a nalazi se na ESO-voj Paranal opservatoriji u sjevernom Čileu i koristi vrhunske uslove posmatranja i izvrsnu tehničku podršku koju može dobiti na ovoj lokaciji.

“Trebali smo mjesto gdje ima mnogo vedrih noći i gdje je zrak čist i suh, tako da možemo napraviti vrlo precizna mjerenja, što je češće moguće – Paranal bio daleko najbolji izbor”, kaže Don Pollacco sa Univerziteta Warwick u UK i jedan od lidera NGTS projekta.

NGTS je dizajniran za rad u robotskom modu i on će kontinuirano pratiti sjaj stotina hiljada relativno sjajnih zvijezda južnog neba. Cilj je potraga za prelazima planeta oko drugih zvijezda I može dostići nivo točnosti za mjerenje sjaja zvijezda od jednog dijela u hiljadu – što nikad prije nije postiganuto sa široko ugaonim instrumentom smještenim na tlu.

Ova velika tačnost mjerenja sjaja, u širokom polju, tehnički je zahtjevna, ali sve ključne tehnologije potrebne za NGTS su provjerene pomoću manjeg prototip sistema koji je operativno djelovao na opservatoriji La Palma na Kanarskim otocima tokom 2009. i 2010. godine  NGTS također zasnovan na uspjehu “SuperWASP” eksperimenta, koji je do sada prednjačio u otkrivanju velikih plinovitih planeta.

Otkrića NGTS će se dalje proučavati korištenjem drugih, većih teleskopa, uključujući ESO Vrlo veliki teleskop. Jedan cilj je pronaći male planete koje su dovoljno sjajne za mjerenje njihove mase. To će omogućiti zaključke o gustini tih planeta, što zauzvrat daje naznake o njihovoj građi. Također će biti moguće ispitivati atmosfere egzoplaneta, dok su u tranzitu. Tokom tranzita, nešto od svjetlosti zvijezde prolazi kroz atmosferu planete, ako je ona ima, i ostavlja mali, ali mjerljiv, potpis. Do sada je napravljeno samo nekoliko takvih vrlo delikatnih posmatranja, ali NGTS treba pružiti mnogo više potencijalnih ciljeva.

Ovo je prvi teleskopski projekt na Paranalu kome je ESO domaćin, ali ne upravlja njime. Nekoliko teleskopskih projekata koji djeluju pod sličnim aranžmanima već radenau starijoj La Silla opservatoriji. NGTS podaci će teći u ESO sistem arhiviranja, te će biti dostupni astronomima širom svijeta u desetljećima koja dolaze.

Peter Wheatley sa Univerziteta u Warwicku, jedan od lidera NGTS Projekta, zaključuje: “Mi smo ushićeni početkom naše potrage za malim planetama oko obližnjih zvijezda. NGTS otkrića i kasnija posmatranja teleskopima na tlu i u svemiru, biti će važni koraci u našem proučavanju atmosfera i sastava malih planeta poput Zemlje. “

NGTS Konzorcij se sastoji od Univerziteta u Warwicku, Kraljičinog Univerziteta u Belfastu, Univerziteta u Leicesteru i Univerziteta u  Cambridgeu, Velika Britanija, te Univerziteta u Genevi, Švicarska i DLR Berlin, Njemačka.

Pripremio: MM

Updated: January 19, 2015 — 11:02
© 2018 Astronomsko društvo Orion. All Rights Reserved. Frontier Theme