O Nama

Astronomsko društvo Orion (AD ORION) pravni je nasljednik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo u razdoblju 1963-1992.

U navedenom vremenskom razdoblju, astronomija na području Bosne i Hercegovine bila je jedna od najrazvijenijih naučno-istraživačkih oblasti na regionalnoj razini, osobito ako uzmemo u obzir i činjenicu da na području Bosne i Hercegovine prije 1960-tih godina prošlog stoljeća nije postojala tradicija bavljenja astronomijom.

Tokom zlatnog doba bosanskohercegovačke astronomije, Astronomska opservatorija na Trebeviću bila je blistavi svjetionik jednog novog vremena, a eho tog divnog razdoblja i danas je prisutan u usmenoj predaji i pismenoj ostavštini mnogih. Za generacije ljubitelja astronomije na području Bosne i Hercegovine, od kojih su mnogi kasnije postali profesionalci, Astronomska opservatorija na Trebeviću tada je predstavljala “prozor u svemir” dostupan svima.

Opservatorijski kompleks činila su dva objekta:

 • austrougarska tvrđava (sa dvije kupole)
 • novoizgrađena zgrada (sa jednom kupolom, prečnik = 8 m)

Primarni instrumenti u opservatorijskom kompleksu bili su teleskop reflektor sa ogledalom (prečnik=62 cm, fokus=12,40 m), reflektor (prečnik=40 cm), te dvostruki astrograf sa astrokamerama za snimanje većih nebeskih područja. Naravno, osim primarnih instrumenata, u opservatorijskom kompleksu nalazili su se i fotoelektrični fotometri, spektrograf, te drugi pomoćni uređaji. U opservatorijskom kompleksu, koji je posjedovao sve uslove za višednevni boravak, nalazili su se još i biblioteka, fotolabaratorij i druge potrebne prostorije.

Najznačajniji rezultati Društva do 1992. godine bili su:

 • Popularizacija astronomije u Bosni i Hercegovini i regiji;
 • Organizacija javnih astronomskih posmatranja;
 • Organizacija ljetnih/zimskih škola astronomije, astronomskih vikenda, astronomskih takmičenja i sl.;
 • Obavještavanje javnosti o svim značajnim astronomskim pojavama i fenomenima (pomračenja Sunca i Mjeseca, pojave kometa, meteorski rojevi i sl.);
 • Pomoć učenicima/studentima prilikom izrade maturskih i diplomskih radova, odnosno takmičarskih projekata astronomske tematike;
 • Izdavačka djelatnost (preko 30 stručnih publikacija);
 • Naučno-istraživački projekat snimanja i izrade fotografskog atlasa neba (Sarajevski atlas neba, 1976)
 • Projekat patrolnih posmatranja sjajnih meteora, odnosno, bolida;
 • Fotoelektrična fotometrija (mjerenje promjena sjaja) Be zvijezda u kontekstu međunarodne saradnje.

Tokom Opsade Sarajeva (1992-1996), kompleks Astronomske opservatorije na Trebeviću u potpunosti je uništen, zajedno sa cjelokupnom opremom.

 

Ipak, rad Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo zvanično je obnovljen 2008. godine. U proteklom periodu najznačajnije aktivnosti/projekti bili su:

 

Astronomija i u današnjici predstavlja jednu od najmodernijih i najdinamičnijih nauka, u okviru koje se primjenjuju neke od najinovativnijih tehnologija i najsofisticiranijih znanstvenih tehnika dostupnih savremenim naučnicima. Astronomija nam pruža odgovore na izvjesna fundamentalna pitanja koja fasciniraju svakoga od nas.

Kako i kada je nastao svemir?

Da li smo jedina inteligentna životna forma u svemiru?

Svemir je najveća i najljepša labaratorija sa uslovima koje je nemoguće replicirati u standardnim laboratorijama. U ovozemaljskim labaratorijama, nemoguće je proizvesti energiju koju posjeduju čestice iz oblasti aktivnih galaktičkih jezgara ili okolnih zona masivnih crnih jama.

Astronomija je nauka čiji je prvi i osnovni pokretač radoznalost, te koja može imati  jedinstvenu ulogu u ispunjavanju intelektualnih potencijala, kao i mentalnoj i psihološkoj izgradnji individue. Tehnološke blagodati savremenog doba nisu jedina zasluga astronomije (i naučne sfere generalno), već i perspektiva koju nam učenje o svemiru pruža.Tolerancija. Liberalnost. Osjećaj zajedništva i jednakosti.

Naposljetku, prije ili kasnije, energetski/mineralni/prehrambeni resursi naše planete bit će iscrpljeni. Čovječanstvo će morati da se uputi ka drugim zvijezdama i potencijalno naseljivim planetama, a astronomija je tu da nam pokaže put. I u doslovnom i u metaforičkom smislu, mi i jesmo zvjezdana djeca, jer je materijal od koga smo građeni stvoren upravo u divovskim zvijezdama.

 

Uslijed svega naučne i obrazovne motivacije, ali i radi filozofske, kulturne, kreativne, umjetničke i svih drugih vrsta inspiracije koje nam pogled na nebo nudi – izađimo van gradova i uživajmo u milijardama svjetlucavih tačkica čiste energije. Pogled na noćno nebo i zvijezde nam, poput iskrica spoznaje, daju do znanja da život ima smisla, te da naše postojanje nije slučajni hir prirode. Ljudi koje pogled na noćno nebo može dotaći do dubine srca i duše, nisu oni koji se u mračnim vremenima civilizacije prepuštaju orgijama zločina i smrti. Svemir je univerzalna ljepota i simetrija. Lijek i smiraj za dušu. Okean spoznaje. Upoznajmo ga, jer svemir je jedina istinska domovina koju imamo.

Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno pokušamo obnoviti Astronomsku opservatoriju na Trebeviću i ponovo kročiti zvjezdanim stazama.

VIRTUELNA BIBLIOTEKA

© 2018 Astronomsko društvo Orion. All Rights Reserved. Frontier Theme