OBILJEŽENO 55 GODINA ASTRONOMSKOG DRUŠTVA ORION

Since 1963

OBILJEŽENO 55 GODINA ASTRONOMSKOG DRUŠTVA ORION

Prije nekoliko noći, u klubu AKCUS „Seljo“ organizirana je proslava 55 godina Astronomskog društva Orion i ujedno 55 godina moderne astronomije u BiH. Naši prijatelji iz „Selje“ su nam ljubazno ustupili svoj prostor bez naknade kako bi smo ovaj značajni jubilej dostojanstveno proslavili. Proslavu je uljepšao malim muzičkim performasom orkestar „Bentbaša“ koji djeluje u okvirima AKCUS „Seljo“.

Prije 5 godina obilježili smo „50 godina moderne astronomije u Bosni i Hercegovini“. To kao da je bilo jučer. U međuvremenu, mnogo se toga izdešavalo. Astronomsko društvo Orion, sljedbenik predratnog Univerzitetskog astronomskog društva, postalo je prepoznatljivo u BiH i Regiji. Od 2013. godine do sada, izmjenilo se nekoliko generacija članova. Jedan manji dio ostao je vjeran ideji obnove astronomije u BiH i ti članovi i dalje aktivno sudjeluju u različitim aktivnostima. U posljednje dvije godine došle su nove djevojke i momci, a na neke od njih sam zaista ponosan.
Naši pokušaji da obnovimo Astronomsku opservatoriju na Trebeviću još nisu polučili konkretne rezultate. No, mi se ne predajemo uprkos nekim, po nas negativnim tendencijama kada je ovaj projekat u pitanju.

Iskustva posljednjih deset godina, od kako je obnovljen rad Društva, navela su nas da se okrenemo onim najmlađim. U promijenjenim okolnostima, ovo se pokazalo kao pun pogodak. Djecu fascinira svemir, rado dolaze na naše radionice, posmatranja i razne druge astro događaje. Ponosni smo na STEM obrazovni program za djecu koji uspješno realiziramo već duže vrijeme. Sa njihovim stasanjem očekujemo da će neki od njih, u godinama koje dolaze, biti motorna snaga za razvoj Društva i astronomije u BiH.
Neponovljiva historija koju smo ispisali u prvih tridesetak godina rada na astronomiji (do rata i opsade Sarajeva kada je Opservatorija devastirana), još uvijek je nezaobilazno kolektivno sjećanje u svim krajevima bivše države. O tome svjedoče pozivi za predavanja, dirljivi susreti sa ljudima koji čuvaju naše knjige iz ranih sedamdesetih, osamdesetih, poruke koje dobijamo. Sve nam to govori da naš trud nije bio uzaludan. Što se mene lično tiče, volio bih da i dalje prenosim svoja znanja novim generacijama, da ispravljam vlastite greške koje su bile neminovne u vremenima kada smo bili samouki i u vremenu prije Interneta.

Zbog svega ovoga, proslavu „55 godina moderne astronomije u Bosni i Hercegovini“ doživljavamo kao prelomni trenutak da krenemo još snažnije u našim naporima. Raduje nas i da su neki ljudi, firme i organizacije prepoznali da ovo što radimo vrijedi, i da, uprkos priličnoj depresiji koja vlada u BiH kada su prirodne nauke u pitanju, ima prostora za nove uspone. Kompanija Walter d.o.o. iz Sarajeva nas je nedavno kontaktirala i ponudila svoje resurse da nam pomogne. Napravili su izvanredan draft projekat obnove kompleksa Astronomske opservatorije na Trebeviću koji je prezentiran tokom proslave  (draft projekta obnove ). Također, uradili su kompletan grafički dizajn brošure (Link brošure) koju smo izdali ovim povodom, plakata i pozivnice. Na svemu tome smo im veoma zahvalni.

Proslava je bila prilika da se druže stari i novi članovi Društva kao i prijatelji koji cijene i pomažu naše napore. Uručene su i zahvalnice kompaniji Walter i našem starom članu Amiru Muliću koji nas pomaže iz Norveške i koji nam je svoj stan ustupio da ga koristimo kao prostor Oriona. Naša podpredsjednica Adela Subašić-Kopić dobila je posebno priznanje. Medalja Nobelovog komiteta koja je meni svojevremeno, 1982 godine, uručena u Štokholmu kao predstavniku tadašnje Jugoslavije na Nobelovim svečanostima, predata je Adeli u znak priznanja za sve što je uradila kako bi Orion opstao.
Svima nama, najstarijim, starim i novim članovima čestitam 55 godina napora da otvorimo kapije svemira, da kročimo u zvjezdani beskraj i da i dalje nosimo Prometejsku vatru astronomije u Bosni i Hercegovini. Kada je ovo u pitanju, glavni ključevi su još uvijek kod nas.

 

Muhamed Muminović
Predsjednik AD Orion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *