AD Orion

Astronomsko društvo Orion

Otkrivene neočekivane promjene svijetlih mrlja na patuljastoj planeti Ceres

Posmatranja pomoću HARPS spektrografa na ESO La Silla Opservatoriji u Čileu, otkrila su neočekivane promjene svijetle mrlje na patuljastoj planeti Ceres. Iako se Ceres pojavljuje praktično kao tačka svjetlosti sa Zemlje, vrlo pažljivo proučavanje njegove svjetlosti pokazuje ne samo promjene koje se očekuju kako Ceres rotira, već i da svijetle mrlje postaju intenzivnije tokom dana i također pokazuju druge varijacije. Ova posmatranja ukazuju na to da je materijal svijetlih mrlja nestabilan i isparava pod uticajem toplote sunčeve svjetlosti.

Umjetnička impresija svijetljihh mrlji na Ceresu Credit: ESO/L.Calçada/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/Steve Albers/N. Risinger (skysurvey.org)

Umjetnička impresija svijetljihh mrlji na Ceresu
Credit:
ESO/L.Calçada/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/Steve Albers/N. Risinger (skysurvey.org)

Ceres je najveće tijelo u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera i jedini takav objekat klasificiran kao patuljasta planeta. NASA-in svemirski brod “Dawn” je u orbiti Ceresa više od godinu dana i mapirao je njegovu površinu u visokoj preciznosti. Jedno od najvećih iznenađenja bilo je otkriće vrlo svijetlih mrlja, koje reflektuju daleko više svjetlosti od svoje mnogo tamnije okoline . Najistaknutije mrlje leže unutar kratera Occator i ukazuju na to da Ceres može biti mnogo aktivniji objekat od većine asteroida iz okolice.

Nova i vrlo precizna Posmatranja pomoću HARPS spektrografa na ESO 3.6-metarskom teleskopu opservatorije na La Silla, Čile, su detektovala ne samo kretanje svijetlih mrlja zbog rotacije Ceresa oko svoje ose, već neočekivane dodatne varijacije koje ukazuju na to da je materijal mrlji nestabilan i isparava na kada je izložen svjetlosti.

Fotografija svijetle mrlje napravljena od strane Dawn sonde Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Fotografija svijetle mrlje napravljena od strane Dawn sonde
Credit:
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Vodeći autor novog istraživanja, Paolo Molaro, sa INAF-Trieste astronomske opservatorije je izjavio: “Čim je svemirski brod “Dawn” otkrio misteriozne svijetle mrlje na površini Ceresa, odmah sam pomislio na moguće mjerljive efekte sa Zemlje. Kako Ceres rotira, svijetle mrlje “prilaze Zemlji” i onda se ponovo povlače, što utiče na spektar reflektovane sunčeve svjetlosti koja dolazi na Zemlju. “

Ceres rotira oko svoje ose svakih devet sati i proračuni su pokazali da su efekti zbog kretanja tačaka prema i od Zemlje uzrokovani ovom rotacijom veoma mali, reda 20 kilometara na sat. Ali ovo kretanje je dovoljno veliko da bi bilo mjerljivo preko Doplerovog efekta sa visoko preciznim instrumentima, kao što je HARPS.

HARPS spektrograf Credit: ESO

HARPS spektrograf
Credit: ESO

Istraživački tim je vršio posmatranja Ceresa sa HARPS-om  nešto više od dvije noći u julu i augustu 2015. godine. “Rezultat je bio iznenađujući”, dodaje Antonino Lanza, sa INAF-Catania Astronomske observatorije i koautor istraživanja. “Mi smo pronašli očekivane promjene u spektru uzrokovane rotacijom Ceresa, ali sa značajnim drugim varijacijama iz noći u noć.”

Istraživački tim je zaključio da posmatrane promjene mogu biti uzrokovane prisustvom nestabilnih materija koje isparavaju pod djelovanjem sunčeveve svjetlosti . Kada su mrlje unutar Occator kratera na strani koju obasjava Sunce, formiraju se oblaci koji vrlo efikasno reflektuju sunčevu svjetlost. Ovi oblaci nakon toga brzo isparavaju pri čemu gube refleksivnost i proizvode posmatrane promjene. Ovaj efekat, međutim, se mijenja iz noći u noć, što dovodi do dodatnih nasumičnih oblika na kratkim i dužim vremenskim skalama.

Ako ovo tumačenje bude potvrđeno, izgleda da se Ceres značajno razlikuje od Veste i drugih asteroida glavnog pojasa. Uprkos tome što je relativno izolovan, čini se da je interno aktivan . Za Ceres je poznato da je bogat vodom, ali nije jasno da li je to povezano sa svetlim mrljama. Izvor energije koji pokreće ovo kontinuirano izviranje materijala sa površine je također nepoznat.

Dawn nastavlja proučavanje Ceresa i ponašanje ovih misterioznih mrlja. Posmatranja sa Zemlje sa HARPS-om i drugim uređajima će se moći nastaviti i nakon završetka svemirske misije “Dawn”.

Prevod i prilagodba Krečo Anes prema http://www.eso.org/public/news/eso1609/?lang

Credit: ESO

Updated: March 16, 2016 — 12:21 pm
Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme