AD Orion

Astronomsko društvo Orion

Potpisan ugovor sa općinom Centar

Untitled design (1)20160610_101352U petak, 10. juna u općini Centar je potpisan ugovor o realizaciji projekta „Astronomija u osnovnim školama“. Astronomsko društvo Orion je apliciralo za pomenuti projekat na osnovu javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i fondacija iz budžeta općine Centar za 2016. godinu. Odlukom općinskog načelnika, gospodina Bećirevića, AD Orionu je odobreno 2000 KM za sufinansiranje navedenog projekta. Projekat će se realizirati u jesen ove godine unutar 4 škole iz općine Centar.

Cilj projekta je da se učenicima približe astronomski koncepti, da se predstavi astronomija kao nauka, da se ona predstavi kao elementarni dio ljudske civilizacije o začetaka do danas i ukaže na njene benefite za civilizaciju, te kao općenito njen značaj kao fundamentalne prirodne nauke, kroz radionice, posmatranja i slično. Također, želja je da se postigne veća inkluzija astronomije u vannastavne aktivnosti u školama kroz edukaciju nastavnog osoblja i pružanje podrške prilikom realizacija aktivnosti u školama, a koje su vezane za astronomiju, kao i u okviru redovnih nastavnih aktivnosti. Projekat će se sprovesti kroz predavanja, radionice i posmatranja za djecu: Predavanje općenito o astronomiji (90 minuta), radionica uz posmatranje Sunca (60) minuta, posmatranje interesantnih objekata noćnog neba (jedan termin po grupi s zajedničkim noćnim posmatranjem za sve grupe). Također je planiran Seminar za nastavnike i to dva predavanja po 90 minuta.

Ugovor je ispred AD Orion potpisao predsjednik Muhamed Muminović, a u ime načelnika, gospodina Bećirevića, prilikom potpisivanja je prisustvovala pomoćnica načelnika, godpođa Zakira Šero.

Updated: June 10, 2016 — 8:00 pm
Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme