Sedmica svemirskih istraživanja, event na platou opservatorije na Trebeviću

 

1                  23

Poštovani

Povodom obilježavanja „Sedmice svemirskih istraživanja” od 10-16.4.2016. godine, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH će ugostiti dr. Zaineb Nagin Cox, inžinjerku NASA-e, poznatu Američku voditeljicu „Taktičke misije na Mars – svemirska letjelica Curiosity“ (Naučna laboratorija za istraživanje Marsa) koja će gostovati u više gradova širom naše zemlje.

U okviru svoje posjete Sarajevu, dr. Cox će učestvovati u akciji čišćenja opservatorije na Trebeviću i prezentaciji pod nazivom “Spremni na moćna djela: Putovanje na Mars”.  Program počinje u subotu, 16.aprila u 10:30 na lokalitetu jedine BiH Astronomske opservatorije na Trebeviću.  Nakon toga predviđen je poseban program u organizaciji Astronomsklog društva Orion. Prezentacija dr. Cox počinje u 12:00. Astronomsko društvo će u prostoru devastirane opservatorije prirediti izložbu postera “ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA SARAJEVO – JUČER, DANAS, SUTRA.”

PROGRAM 16.april, subota

10:00 – 11:30 Čišćenje tvrđave, platoa i postavljanje izložbe. Pridružit ce nam se U.G. Ruke Let’s do it Tim (volonteri za čišćenje) i volonteri iz USA ambasade..

11:30 – 11:45 Dolazak pozvanih osoba iz javnog i političkog života, predstavnika US Embassy i predstavnika medija.
11:45 – 11:55 Pozdravne riječi predstavnika Astronomskog društva Orion
• Predsjednik Muhamed Muminović
• Podpredsjednica Adela Subasic-Kopić
11:55 -12: 00 Predstavljanje gošće (predstavnik US Embassy)
12:00 -12:30 Izlaganje Ms Nagin Cox
12:30 to 13:00 Obilazak zgrada devastirane Opservatorije i specijalne izložbe postera ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA  SARAJEVO – JUČER, DANAS, SUTRA
13:00 – 13:30 – Mala konferencija za medije, druženje učesnika.

KAKO DOĆI DO OPSERVATORIJE

Automobilom se krećete sa Grbavice, a zatim uz brdo preko Vraca Na prvoj raskrsnici ide se lijevo (desno je Lukavica). Nakon desetak kilometara stiže se do hotela „Pino“ (bivši Prvi šumar). Lijevo je maketa Bob staze i vozite se tim putem oko jedan kilometar. Cesta tu ide ispod korita Bob staze. Desno je put za Vidikovac, a vi se spuštate pravo ka gradu. Poslije oštre okuke dolazite do parkinga gdje je cilj Bob staze. Tu se parkirate i zadnjih stotinjak metara uz brdo do platoa Opservatorije je makadam i nije za obične automobile.

Mapa

 

Updated: May 6, 2016 — 10:55
© 2018 Astronomsko društvo Orion. All Rights Reserved. Frontier Theme