SUDAR ZVIJEZDA OBJAŠNJAVA ZAGONETNU EKSPLOZIJU U SEDAMNAESTOM STOLJEĆU

Since 1963

SUDAR ZVIJEZDA OBJAŠNJAVA ZAGONETNU EKSPLOZIJU U SEDAMNAESTOM STOLJEĆU

APEX-ova posmatranja pomogla su da se razjasni misterija Nove Vulpeculae 1670. godine

The remnant of the nova of 1670 seen with modern instrumentsNeki od najvećih astronoma sedamnaestog stoljeća uključujući Heveliusa i Cassinija detaljno su opisali pojavu nove zvijezde 1670. godine. Kada se pojavila, Nova Vul 1670 bila je lako vidljiva golim okom i mijenjala sjaj naredne dvije godine. Zatim je dva puta nestajala i pojavljivala se i nakon toga iščeznula.

Tokom dvadesetog stoljeća, astronomi su došli do spoznaje da je većina novih nastala kao rezultat razmjene materije u tijesnim dvojnim sistemima. Ali, Nova Vul 1670 se nije uklapala u taj model.

Početkom osamdesetih godina jedan tim astronoma je detektirao maglinu slabog sjaja koja se nalazila na mjestu gdje je eksplodirala ova zvijezda.

Tomasz Kamiński, lider novog tima za istraživanje ove eksplozije kaže: “Sada smo ispitali područje u podmilimetarskim i radio valovima. Našli smo da je okolina ostatka eksplozije “okupana” hladnim plinom sa veoma neobičnim hemijskim sastavom”.

Tim je koristio sistem APEX, Submillimeter Array (SMA) i Effelsberg radio teleskop da bi ustanovio hemiski sastav i odnos različitih izotopa u plinu.  Utvrđeno je dad a je masa hladnog materijala suviše velika da bi bila product eksplozije nove. Ako nije nova, onda šta je? Odgovor je spektakularni sudar dvije zvijezde koji je proizveo znanto sjaniju eksploziju od eksplozije nove, ali slabiju od supernove.

Naša slika prikazuje ostatak eksplozije iz 1670. godine. To je kombinirani snimak teleskopa Gemini (vidljiva svijetlost je plavo područje), podmilimetarsko područje (SMA u žutoj boji) i molekularna emisija koju su registrirali APEX i SMA (crvena boja).

MM prema: ESO/T. Kamiński