Svjetska sedmica svemira

Since 1963

Svjetska sedmica svemira (engl. World Space Week) uspostavljena je odlukom Generalne skupštine UN-a 6. decembra 1999. godine. Za razdoblje godišnjeg obilježavanja Svjetske sedmice svemira određen je vremenski okvir od 4.-10. oktobra.

Simbolika odabranih datuma ogleda se u činjenicama da je prvi umjetni satelit Sputnik1 lansiran upravo 4. oktobra 1957. godine, dok je 10. oktobra 1967. potpisan Ugovor o svemiru pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Svake godine, kako amaterska, tako i profesionalna astronomska udruženja i organizacije širom svijeta – organizuju prigodna predavanja, radionice i ostale prikladne aktivnosti s ciljem popularizacije i edukacije javnosti o značaju astronomije i astronomskih tehnologija, kao i nauke općenito. Svjetska sedmica svemira svake godine ima određenu primarnu tematiku.

    

 

Tokom protekle dvije decenije obilježavanja Svjetske sedmice svemira, ista je prerasla u najveću globalnu javnu manifestaciju svemirske tematike. Svake godine, u više od stotinu država širom naše prelijepe planete, održi se nekoliko hiljada događaja i manifestacija astronomske i znanstvene tematike.

Od 2015. godine, zahvaljujući Astronomskom društvu Orion i Astronomskom društvu Polaris (Tuzla) i Bosna i Hercegovina je dio ove plemenite manifestacije.