TAJNA AMONIJAKA NA PLUTONOVOM SATELITU HARONU

Astronomi koji su pretraživali podatke prikupljene tokomNew Horizons-ovog“ ‘preleta pored Plutona i njegovih satelita, pronašli su na Haronu, najvećem satelitu ove patuljaste planete, vrlo mlad krater preplavljen amonijačnim ledom. Ovaj hemijski sastav čini se da je jedinstven za ovaj krater, a to može pružiti odgovore na pitanje zašto Haron izgleda onako kako izgleda.

charoncratersKrater bogat amonijakom neformalno nazvan Organa, što je prezime princeze Leie u Zvjezdanim ratovima, nalazi se blizu drugog kratera koji je nazvan Skywalker. Organa i Skywalker su slične veličine i nalaze se u istom području satelita. Skywalker je, za razliku od Organe, bogat vodenim ledom što je karakteristično i za druge geološke formacije na Haronu, rekli su u NASA-i.

Zašto su ta dva kratera sličnog izgleda i veličine, a tako blizu jedan drugome, toliko različiti po svom sastavu?” pita se Will Grundy, naučnik u timu „New Horizons“. Imamo razne ideje kada je u pitanju amonijak u Organi. Krater bi mogao biti mlađi, ili je možda tijelo čijim je udarom stvoren pogodilo džep amonijakom bogatog podpovršinskog leda. Alternativno, možda je Organin impaktor isporučio svoj amonijak.”

Prije nego što je „New Horizons“ stigao do Plutona, naučnici su otkrili postojanje amonijaka na Haronu, ali koncentracije molekula koje je letjelica pronašla su nevidjene, kažu u NASA-i. Otkako je „New Horizons“ poslao prve slike Plutona i Harona u julu ove godine, naučnici su se pitali zašto izgleda da su ova dva svijeta bila geološki aktivna u nedavnoj prošlosti. Ova vrsta geoloških varijacija – od Plutonovih ledenih planina, do Haronove relativno mlade površine nisu smatrane mogućim prije misije zbog velike udaljenosti od Sunca ovih kosmičkih tijela.

“Ovo je fantastično otkriće”, rekao je Bill McKinnon, naučnik u misiji „New Horizons“. Koncentrirani amonijak je moćan antifriz na ledenim svjetovima, a ako je amonijak stvarno iz Haronove unutrašnjosti, to bi moglo pomoći da se objasni nastanak Haronove površine kroz proces kriovulkanisma, odnosno putem erupcije hladne, amonijačno-vodene magme.”
„New Horizons“ je sada milione kilometara iza Plutona, ubrzavajući prema drugom objektu u Kuiperovom pojasu, ali on će se nastaviti slanje podataka prikupljenih tokom preleta patuljaste planete još oko godinu dana.

MM prema Space.com (Miriam Kramer – MASHABLE)

Updated: November 6, 2015 — 10:05
© 2018 Astronomsko društvo Orion. All Rights Reserved. Frontier Theme