AD Orion

Astronomsko društvo Orion

Tri potencijalno naseljiva Svijeta pronađena oko ultrahladne zvijezde patuljka u blizini

Trenutno najbolje mjesto za traženje života izvan Sunčevog sistema

Umjetnička impresija Credit: ESO/M. Kornmesser

Umjetnička impresija
Credit:
ESO/M. Kornmesser

Astronomi su uz pomoć TRAPPIST teleskopa na ESO La Silla opservatoriji otkrili tri planete koje kruže oko ultrahladne zvijezde patuljka samo 40 svjetlosnih godina  udaljene od Zemlje. Ovi svjetovi su veličine i temperature slične onima Venere i Zemlje i najbolje su mete pronađene do sada u potrazi za životom izvan Sunčevog sistema. Oni su prve planete ikada otkrivene oko tako male zvijezde slabog sjaja. Novi rezultati su objavljeni u časopisu Nature 2. maja 2016. godine.

Tim astronoma na čelu sa Michaël Gillonom, na Institutu za astrofiziku i geofiziku pri Univerzitetu Liège u Belgiji, koristili su belgijski TRAPPIST teleskop za posmatranje zvijezde 2MASS J23062928-0502285, sada poznate kao TRAPPIST-1 . Otkrili su da ovoj prigušenoj i hladnoj zvijezdi malo opada intenzitet svjetlosti u redovnim razmacima, što ukazuje na to da nekoliko objekata prolaze između zvijezde i  Zemlje. Detaljna analiza je pokazala da su prisutne tri planete veličine slične Zemlji.

Umjetnička impresija Credit: ESO/M. Kornmesser/N. Risinger (skysurvey.org)

Umjetnička impresija
Credit:
ESO/M. Kornmesser/N. Risinger (skysurvey.org)

Emmanuel Jehin, koautor novog istraživanja, je uzbuđen: “Ovo je stvarno paradigma u odnosu na populaciju planeta i put ka pronalaženju života u svemiru. Do sada, postojanje takvih ‘crvenih svjetova’ u orbiti ultrahladne zvijezde patuljka je bilo čisto teorijski, ali sada imamo ne samo jednu usamljenu planetu oko prigušene crvene zvijezde, već kompletan sistem od tri planete!

Credit: ESO

Credit:
ESO

Michaël Gillon, glavni autor rada na kome je objavljeno otkriće, objašnjava značaj novih saznanja: “Zašto mi pokušavamo otkriti planete slične Zemlji oko najmanjih i najhladnijih zvijezda u Sunčevom susjedstvu Razlog je jednostavan: Sistemi oko ovih sićušnih zvijezde su jedina mjesta gdje možemo otkriti život na egzoplanetama veličine Zemlje sa našom sadašnjom tehnologijom. Dakle, ako želimo pronaći život drugdje u svemiru, ovo je mjesto gdje bi trebali početi gledati.”

Astronomi će tražiti znakove života proučavajući efekat koji atmosfera tranzitirajuće planete ima na svjetlost koja pristuže na Zemlju. Za planete veličine Zemlji u orbiti oko najviše zvijezda ovaj mali efekat je prikriven zasljepljujućim sjajem. Samo u slučaju slabe crvene ultrahladne zvijezde patuljka – kao TRAPPIST-1 – ovaj efekt je dovoljno velik da bi se otkrio.

Credit: ESO/IAU and Sky & Telescope

Credit:
ESO/IAU and Sky & Telescope

Dodatna posmatranja sa većim teleskopima, uključujući HAWK-I instrument na ESO 8 metarskom Vrlo velikom teleskopu u Čileu, pokazali su da planete koje kruže oko TRAPPIST-1 imaju veličine vrlo slične onoj Zemlje. Dva planeta imaju orbitalni period od oko 1,5 dana i 2,4 dana respektivno, a treća planeta ima manje dobro određen period u rasponu 4,5 – 73 dana.

“Sa tako kratkim orbitalnim periodima, planete su između 20 i 100 puta bliže njihovoj zvijezdi nego Zemlja od Sunca. Struktura ovog planetarnog sistema je mnogo sličnija u skali sistemu Jupiterovih satelita nego Sunčevom sistemu “, objašnjava Michaël Gillon.

Umjetnička impresija Credit: ESO/M. Kornmesser

Umjetnička impresija
Credit:
ESO/M. Kornmesser

Iako su orbitiraju vrlo blizu svoje matične zvijezde, unutarnje dvije planete primaju samo četiri puta odnosno dva puta, respektivno, količinu svjetlosti koju prima Zemlja, jer je njihova zvijezda mnogo slabija od Sunca. To ih stavlja bliže zvijezdi nego što nastanjiva zona za ovaj sistem, iako je još uvijek moguće da oni imaju regije na svojoj površini gdje je život moguć. Orbita trećeg, vanjskog, planeta još nije poznata, ali je vjerojatno dobija manje svjetlosti od Zemlje, ali možda ipak dovoljno da leži unutar nastanjive zone.

“Zahvaljujući nekoliko gigantskih teleskopa trenutno u izgradnji, uključujući ESO E-ELT i NASA / ESA / CSA James Webb Space Telescope koji treba biti lansiran 2018., uskoro ćemo biti u mogućnosti da proučavamo sastav atmosfere tih planeta i da prvo tražimo vodu, a zatim  tragove biološke aktivnosti. To je veliki korak u potrazi za životom u svemiru“, zaključio je Julien de Wit, koautor sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u.

Ovaj rad otvara novi pravac za lov za egzoplanetama, pošto su oko 15% zvijezda blizu Sunca ultrahladne zvijezde patuljci, a također služi da istakne da je potraga za egzoplanetama sada ušla u sferu potencijalno unaseljivih rođaka Zemlje. Istraživanje TRAPPIST-a je prototip za ambiciozniji projekt pod nazivom SPECULLOS koji će biti instaliran na ESO Paranal opservatoriji.

Credit: ESO

Prevod i prilagodba: Krečo Anes  prema

http://www.eso.org/public/news/eso1615/

Updated: May 2, 2016 — 9:29 pm
Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme