AD Orion

Astronomsko društvo Orion

U „divljini“ Lokalne grupe

Wolf-Lundmark-Melotte Galaksija (WLM) Credit: ESO

Wolf-Lundmark-Melotte Galaksija (WLM)
Credit: ESO Acknowledgement: VST/Omegacam Local Group Survey

Ova slika, snimljena sa ESO OmegaCAM na VLT teleskopu, pokazuje usamljenu galaksiju poznatu kao Wolf-Lundmark-Melotte, ili WLM. Iako se smatra dijelom naše Lokalne grupe desetina galaksija, WLM stoji na vanjskom rubu grupe kao jedan od najudaljenijih članova. Ustvari, galaksija je tako mala i osamljena da možda nikada nije bila u interakciji s bilo kojom drugom galaksijom Lokalne grupe – ili možda čak i bilo kojom drugom galaksijom u historiji svemira.

Credit:
ESO/A. Fujii/Digitized Sky Survey 2. Music: Johan B. Monell (www.johanmonell.com). Acknowledgement: VST/Omegacam Local Group Survey

Slično kao pleme koje živi duboko u amazonskoj prašumi  bez kontakta s vanjskim svijetom ili na otoku u Okeaniji, WLM nudi rijedak uvid u primordijalnu prirodu galaksija koje skoro netaknute od strane svog okruženja.

Credit: ESO/IAU and Sky & Telescope

Credit:
ESO/IAU and Sky & Telescope

WLM je otkrivena 1909. godine od strane njemačkog astronom Max Wolfa, a identificirana kao galaksija petnaestak godina kasnije od strane astronoma Knut Lundmark i Philibert Jacques Melotte – što objašnjava neobičan nadimak galaksije. Galaksija prigušenog  sjaja se nalazi u sazvežđu Cetus (Kit) na udaljenosti od oko tri miliona svjetlosnih godina od Mliječnog puta, koji je jedana od tri dominantne spiralne galaksije u lokalnoj grupi.

WLM je vrlo mala i nema značajnu strukturu, stoga se klasificira kao patuljasta nepravilna galaksija. WLM zauzima oko 8000 svjetlosnih godina u svojoj najvećoj mjeri, mjerenje koje uključuje oreol koji čine izuzetno stare zvijezde što je otkriveno 1996. godine (eso9633).

Astronomi smatraju da relativno male drevne galaksije gravitacijski stupaju u interakcije jedne s drugima i u mnogim slučajevima su se spojile, gradeći veće kompozitne galaksije. Kroz milijarde godina, ovaj proces spajanja doveo je do formiranja velikih spiralnih i eliptičnih galaksije za koje se sada čini da su česte u modernom svemiru. Način na koji se ove galaksije okupljaju je  sličan načinu kojim su se grupe ljudi kretale hiljadama godina, međusobno miješale u veća naselja, što je kasnije dovelo do formiranja današnjih megagradova.

WLM se za razliku od toga razvila samostalno, daleko od utjecaja drugih galaksija i njihovih zvjezdanih populacija. U skladu s tim, kao skrivene ljudske populacije s ograničenom kontakt sa strancima, WLM predstavlja relativno neuznemireno “prirodno stanje”, gdje su se bilo kakve promjene koje nastaju tokom života dogodile u velikoj mjeri neovisno od aktivnosti na drugim mjestima.

Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin

Credit:
ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin

Ova mala galaksija ima proširen i oreol sa veoma prigušenim crvenim zvijezdama, koje se protežu u crnilo okolnog prostora. Ovo crvenkasta nijansa je indikacija naprednih faza stelarnog razvoja. Vjerojatnoje  da oreol datira iz perioda originalnog formiranja same galaksije, što nudi tragove o mehanizmima iz kojeg su nastale prve galaksije.

Zvijezde u centru WLM se međutim pojavljuju kao mlađe i plavlje boje. U ovoj slici, ružičasti oblaci naglašavaju oblasti u kojima je intenzivna svjetlost od mladih zvijezda jonizovala okolni vodik, što uzrokuje da sjaji sa karakterističnom nijansom crvene.

Credit:
ESO. Music: Johan B. Monell (www.johanmonell.com). Acknowledgement: VST/Omegacam Local Group Survey

Ova detaljna slika je načinjena od strane instrumenta širokog polja OmegaCAM Imager, što je ogromna kamera montirana na ESO VLT teleskopu (VST) u Čileu – 2,6-metarski teleskop isključivo dizajniran istraživanju noćnog neba u vidljivom dijelu svjetlosti. OmegaCAM je sastavljen od 32 CCD detektora što stvorita sliku od 256 megapiksela i nudi vrlo detaljan široki pogled na kosmos.

Prevod i prilagodba: Krečo Anes prema http://www.eso.org/public/news/eso1610/

Credit: ESO

Updated: March 23, 2016 — 12:02 pm
Astronomsko društvo Orion © 2016 Frontier Theme