ČLAN ORIONA SUSREO SE SA ASTRONAUTOM IZ MISIJE APOLLO 15

Since 1963

ČLAN ORIONA SUSREO SE SA ASTRONAUTOM IZ MISIJE APOLLO 15

Edin Smailović, naš “dopisni” član iz USA, prije nekoiliko dana je imao priliku i čast da se upozna i porazgovara sa astronautom Alfredom M. Wordenom, koji je bio pilot komandnog modula tokom misije Apollo 15. On je drugi član Astronomskog društva Orion koji je imao priliku razgovarati sa astronautom iz misije Apollo. Prije 50 godina takvu čast je imao Muhamed Muminović, utemeljitelj moderne astronomije u BiH koji je u Beogradu kratko razgovarao sa Edwinom “Buzz” Aldrinom drugim čovjekom koji je kročio na Mjesec tokom misije Apollo 11.

Apollo 15 je bila je misija na Mjesecu planirana za duži boravak i prvo korištenje Lunarnog vozila. Lunarni modul sa astronautima Davidom R. Scottom i Jamesom B. Irwinom spustila se u oblast Hadley Rille-Apennine 30 jula 1971 godine. Za to vrijeme, Alfred Warden je kružio oko Mjeseca. Našem Edinu je kazao da su njegove kolege “pucale” selfije na Mjesecu dok je on morao da čeka u orbiti.

Astronauti NASA-e su tokom ove misije na Mjesecu proveli oko 4 dana. Prikupili su 77 kilograma mjesečevog kamenja. Tokom povratka na Zemlju, Alfred Waren je izašao iz komandnog modula kao prvi čovjek koji je to učinio u “dubokom svemiru”. Raniji izlazci sovjetskih kosmonauta i američkih astronauta odvijali su se u orbiti oko Zemlje. Astronaut je prilikom susreta podijelio i svoje mišljenje u vezi putovanja na Mars.

Adela Subašić-Kopić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *