DOČEKAJMO ZAJEDNO LJETO NA PLATOU ASTRONOMSKE OPSERVATORIJE NA TREBEVIĆU

Since 1963

DOČEKAJMO ZAJEDNO LJETO NA PLATOU ASTRONOMSKE OPSERVATORIJE NA TREBEVIĆU

Pozivamo sve koji podržavaju napore Astronomskog društva Orion da se sačuva bosanskohercegovačka astronomija da na dan ljetnog solsticija (suncostaja), dođu na plato Astronomske opservatorije na Trebeviću.

Želimo da zajedno proslavimo dolazak ljeta uz astronomsko posmatranje Sunca, koje će se održati u četvrtak 21. juna, sa početkom u 17.00 h.

Svake godine između 20. i 22. juna, Zemlja dolazi u položaj prema Suncu u kojem joj je osa rotacije nagnuta oko 23° i 30′ u odnosu na njenu putanju (ravan ekliptike). Sunce je tada u podne na svojoj najvišoj tački na nebu tokom godine, kada je dan najduži, a noć najkraća, pa se ljetni solsticij naziva i ljetnom dugodnevnicom.

U slučaju pogoršanja vremena (prisustva oblaka ili kiše) posmatranje se odgađa.

 

 

Historija čovječanstva prepuna je legendi i mitova o Suncu. Sunčana božanstva postojala su u svim drevnim civilizacijama. Zbog toga je solsticij, odnosno ljetna dugodnevnica, uvijek bila simbol dobrobiti i prosperiteta.

U našoj odbrani nauke i znanja koje se žele uništiti, svemir nam šalje simboličnu poruku – više svjetlosti, manje tame. Podsjećamo da je nedavno Općina Stari Grad na javnom konkursu dodjelila dio kompleksa Opservatorije (staru austrougarsku tvrđavu Bistrik-kulu) privatnoj firmi koja  prema našim saznanjima, opservatorijski kompleks planira pretvoriti u ugostiteljski objekat. Naše mogućnosti da to sprječimo su neznatne, ali uz veliku i snažnu podršku javnosti nisu i nepostojeće.

Na dan solsticija, na dan pune svjetlosti – dignimo svoj glas protiv sila tame koje žele da unište jedinu Opservatoriju u Bosni i Hercegovini. Posmatrat ćemo Sunce, družiti se i saznati više o fantastičnoj historiji svojevremeno najveće astronomske opservatorije na Balkanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *