DUGO ČEKANO POMRAČENJE ALFE BERENIKINE KOSE

Since 1963

DUGO ČEKANO POMRAČENJE ALFE BERENIKINE KOSE

Najsjajnija zvijezda u zviježđu Berenikina kosa (Coma Berenices), Alpha (poznata i po nazivu Diadema odnosno ‘kruna’ kraljice Berenike) blista sa prividnom magnitudom +4,3. Udaljena je od Sunca 63 svjetlosne godine. To je dvojni system koji se sastoji od dvije zvijezde sa prividnog sjaja +5. Zvijezde su spektralnog tipa F, a svaka je oko 3 puta sjajnija od našeg Sunca. Ovaj zvjezdani par nalazi se u međusobnom “orbitalnom zagrljaju” koji traje oko 26 godina. Fizički, ovaj par je na međusobnoj udaljenosti od oko 10 astronomskih jedinica. Kad abi se jedna od zvijezda nalazila na mjestu Sunca, druga bi bila na udaljenosti Saturna.

Artist’s_impression_of_eclipsing_binary-580x363

Orbitalna ravan ovog para zvijezda je nagnuta tako da leži u ravni linije koju bi povukli sa Zemlje. Zbog toga je moguće da se zvijezde međusobno pomračuju. Očekuje se pad sjaja za 0,8 magnitude što bi trebalo biti vidljivo i golim okom.

Dvojna priroda alfe Comae Berenices, prvi put je opažena od strane F.G.W.Struvea 1827. godine. U najpovoljnijim uslovima, maksimalna udaljenost dvije zvijezde je 0,7 uglovnih sekundi.

American Association of Variable Star Observers (AAVSO) izdala je alarm kojim poziva posmatrače širom svijeta da motre ovu interesantnu zvijezdu. Pomračenje bi se trebalo desiti negdje između 22 i 28 januara i trajati od 28 do 45 sati. Krajem januara, sazviježđe Berenikina kosa diže se visoko na sjevero-istoku i to negdje oko ponoći.

MM