Jan 11

KOMETA KOJOJ TREBA OKO 50 000 GODINA ZA JEDNU ORBITU OKO SUNCA, DOLAZI NAM U POSJETU 2 FEBRUARA

Kometa zelenkaste boje sa oznakom C/2022 E3 približava se unutrašnjim oblastima Sunčevog sistema pa i Zemlji. Posljednji put je prošla kroz ove oblasti prije 50 000 godina. Ne znamo kakav joj je sjaj tada bio. Komete su uglavnom u tom pogledu nepredvidljive. Moguće je bila izrazito sjajna, a u doba Neandertalaca, svjetlosno zagađenje nije postojalo. Pa možemo zamišljati kako stoje noću ispred svojih pećina i zapanjeno gledaju blistavu kometu koja para nebo tadašnje Zemlje. Smatra se da su u to doba ljudi napustili Afriku i naselili se u Evropi i Aziji.

Početkom februara, tačnije 2 februara, kometa će biti udaljena od Zemlje oko 41 milion kilometara. Otkrivena je 2 marta 2022 od strane Frank Masci i Bryce Bolina koji su koristili „Zwicky Transient Facility“ na Palomar Observatory u južnoj Kaliforniji (USA). Na osnovu njenog kretanja izračunalo se da ima izuzetno dug orbitalni period. Krajem decembra nalazila se u sazviježđu Sjeverne krune (Corona Borealis). Tokom januara vidljiva je samo kroz teleskope ili jače dvoglede.

Njena orbita je sada parabolična i prema tome, više se nikada neće vratiti ka Suncu, već će odlutati u međuzvjezdani prostor. Ovih noći, kometa je objekat vidljiv u zoru.Nakon perihela (najbliže tačke u odnosu na Sunce koji će se desiti 12 januara) kometa se pomjera u sjeverne zone sazviježđa Volar (Bootes). Nakon toga, krajem januara proći će nekoliko stepeni istočno od sazviježđa Malog Medvjeda. Tada je već u cirkumpolarnom položaju, odnosno ne zalazi nikako. U noći 5 februara naći ćemo je nekoliko stepeni od sjajne žućkaste zvijezde Kapele, alfe Kočijaša (Auriga).
Do sada je napravljeno nekoliko prognoza koje se odnose na njen maksimalni sjaj. Smatra se da neće biti slabija od +7,5 magnituda tokom januara, a 2 februara bi mogla dostići sjaj od +5, odnosno, pod povoljnim uslovima biti vidljiva golim okom.

Snimak komete C/2022 E3 (ZTF) koji je načinio Hisayoshi Sato na osnovu NASA videa. (Image credit: Hisayoshi Sato via NASA/JPL-Caltech)

Leave a Reply

*