PRVO SVJETLO NA INSTRUMENTU ZA IZUČAVANJE CRNIH JAMA

Since 1963

PRVO SVJETLO NA INSTRUMENTU ZA IZUČAVANJE CRNIH JAMA

Uspješna proba uređaja GRAVITY na VLT teleskopu Južne Evropske Opservatorije

Zumiranje crnih jama je glavna misija za novoinstalirani instrument GRAVITY na ESO-vom Vrlo velikom teleskopu (VLT) u Čileu. Tokom prvih posmatranja, GRAVITY je uspješno kombinirao zvjezdanu svjetlost koristeći sva četiri pomoćna VLA teleskopa prečnika po 1,8 m. Tim evropskih astronoma i inženjera, na čelu sa Max Planck Institutom za vanzemaljsku fiziku u Garchingu, koji je projektirao i izgradio GRAVITY, oduševljen je izvedbom. Tokom tih početnih testova, instrument je već postigao nekoliko zapaženih rezultata. Ovo je najmoćniji VLT interferometarski instrument koji je do sada instaliran.

Instrument GRAVITY kombinira svjetlo iz više teleskopa formirajući virtualni teleskop do 200 metara u promjeru, koristeći tehniku pod nazivom interferometrija. To omogućuje astronomima da otkriju puno finije detalje u astronomskim objekatima nego što je to moguće sa jednim teleskopom.

Od ljeta 2015. godine, međunarodni tim astronoma i inženjera pod vodstvom Franka Eisenhauer (MPE, Garching, Njemačka), instalirao je instrument u posebno prilagođenim tunelima ispod Very Large Telescope na ESO-oj Paranal opservatoriji u sjevernom Čileu. Ovo je prva faza puštanja u pogon uređaja GRAVITY unutar VLT interferometra (VLBI). Ključni korak sada je postignut: prvi put je instrument uspješno kombinirao zvjezdanu svjetlost iz četiri VLT teleskopa.

“Tokom operacije „prva svjetlost“, a po prvi put u historiji dugobazne interferometrije u optičkoj astronomiji, GRAVITY je omogućio ekspozicije od nekoliko minuta, što je više od stotinu puta duže nego što je to prije bilo moguće”, komentirao je Frank Eisenhauer.

“GRAVITY će otvoriti optičku interferometriju za posmatranja objekata znatno slabijeg sjaja i gurnuti osjetljivost i tačnost astronomije visoke ugaone rezolucije do novih granica, daleko izvan onoga što je trenutno moguće.”

U sklopu prvih posmatranja tim se usmjerio na svijetle, mlade zvijezde poznate kao skup Trapez, koji se nalazi u srcu Orionovog područja rađanja zvijezda. Već od prvih objavljenih podataka GRAVITY je napravio malo otkriće: za jednu od zvijezda skupa utvrđeno je da je dvojna zvijezda. To je zvijezda θ1 Ori F. Kraj nje je i zvijezda θ1 Ori C za koju se od ranije znalo da je dvojna.

ESO/GRAVITY consortium/NASA/ESA/M. McCaughrean

ESO/GRAVITY consortium/NASA/ESA/M. McCaughrean

Ključ ovog uspjeha je bio u dovoljno dugoj stabilizaciji virtualnog teleskopa koristeći svjetlost referentne zvijezde, tako da je postala moguća duža ekspozicija drugog, znatno slabijeg objekta. Nadalje, astronomi su uspjeli u stabiliziranju svjetlosti od sva četiri teleskopa istovremeno – podvig kakav nije bio prije postignut.

GRAVITY može mjeriti položaje nebeskih tijela na najfinijem nivou i može snimati interferometrijske i spektroskopske slike. Kada bi postojale zgrade na Mjesecu GRAVITY bi bilo u mogućnosti da ih opazi. Takve slike iznimno visoke rezolucije imaju mnoge primjene, ali glavni fokus u budućnosti će biti izučavanje okruženja oko crnih jama.

Konkretno, GRAVITY će istraživati ono što se događa u izuzetno jakom gravitacionom polju blizu horizonta događaja supermasivne crne jame u središtu Mliječnog puta – što objašnjava izbor imena instrumenta. To je područje u kome na neki način dominiraju zakoni Einsteinove  opšte teorije relativnosti. Osim toga, moći će se otkriti detalji akrecije materije oko jame i mlazeva – procesa koji se odvijaju i oko novorođenih zvijezda (mladih zvjezdanih objekata), te u regijama oko supermasivnih crnih jama u središtima drugih galaksija. Također će se moći istraživati kretanja dvojnih zvijezda, egzoplaneta i mladih zvjezdanih diskova, te snimati površine zvijezda.

Do sada je GRAVITY testiran sa četiri pomoćna teleskopa prečnika 1,8 metra. Prva posmatranja instrumentom GRAVITY sa četiri 8-metarska VLT teleskopa su planirana tokom 2016.

GRAVITY konzorcijum predvođen je Max Planck Institutom za vanzemaljsku fiziku, u Garchingu, Njemačka. Druge partnerske institucije su:

  • LESIA, Observatoire de Paris, PSL Research University, CNRS, Sorbonne Universités, UPMC Univ. Paris 06, Univ. Paris Diderot, Sorbonne Paris Cité, Meudon, France
  • Max Planck Institute for Astronomy, Heidelberg, Germany
  • 1. Physikalisches Institut, University of Cologne, Cologne, Germany
  • IPAG, Université Grenoble Alpes/CNRS, Grenoble, France
  • Centro Multidisciplinar de Astrofísica, CENTRA (SIM), Lisbon and Oporto, Portugal
  • ESO, Garching, Germany

MM prema ESO Press realise