Svjetska sedmica svemira u Sarajevu 2017

Since 1963

Svjetska sedmica svemira u Sarajevu 2017

Astronomsko društvo Orion i ove godine, već tradicionalno, učestvuje u obilježavanju Svjetske sedmice svemira (WSW 2017). Osim raznovrsnih sadržaja za članove Društva, povodom ovog događaja, u glavnom fokusu su bile besplatne radionice za djecu održane 9 i 10 oktobra. Na radionici Astronomi i astronauti znatiželjna djeca su prvo uživala u predavanju najmlađeg člana Oriona i polaznika dvije škole astronomije Reja Hrenovice. Desetogodišnjak Rej je svojim drugarima pričao o svemiru i nebeskim tijelima u njemu kao i nešto više o Sunčevom sistemu. Nakon toga uslijedila je radionica i diskusija sa milion pinteresantnih pitanja i zapažanja. Radionicu su vodile Adela Subašić-Kopić i Ilhana Tinjak.

       

U utorak je realizovana radionica Upoznaj kako stvari funkcionišu. STEM program za djecu.
Djeca su na ovoj radionici mogla zaviriti u čudesni svijet nauke kroz eksperimente. Cilj ove radionice je bio upoznati STEM program kao jedan od vodećih obrazovnih programa u svijetu.
Šta je to STEM?
Pojam STEM je akronim satkan od početnih slova riječi science, technology, engineering i mathematics. Obrazovni program STEM potiče dječiju radoznalost kroz postavljanje pitanja i igru, a djeca su prirodni znanstvenici i inžinjeri samo je potrebno potaknuti njihovu maštu. Kroz ovakav program djeca izučavaju biologiju, fiziku, hemiju, astronomiju, umjetnost i druge prirodne i društvene nauke. Djeca se podučavaju i odgojnim vrijednostima kao što su lijepo ponašanje, uvažavanje mišljenja,učenje na pogreškama, kreativnosti, odgovornosti, timskom radu i drugim vrijednostima. STEM radionicu su vodile Adela Subašić-Kopić, Ada Sivac i Berina Bulatović.

               

Astronomsko društvo Orion nastavlja sa ovakvim aktivnosti i promocijom nauke, a uskoro i sa novim školama sa STEM programom, školom Astronomije i mnogim drugim zanimljivim aktivnostima.

O Svjetskoj sedmici svemira
World Space Week Association (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svjetskih obrazovnih organizacija o svemiru. WSWA regrutira i podržava svjetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događanja vezanih za Svjetsku sedmicu svemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smještena u Sjedinjenim Američkim Državama.Od kada su Ujedinjene Nacije deklaracijom iz 1999, donijele odluku o obilježavanju Svjetske sedmice svemira, do danas, ona je prerasla u najveću javnu manifestaciju o svemiru. Provođenje Svjetske sedmice svemira je pod vodstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Ureda za poslove svemira (OOSA) smještenog u Beču.

Diljem planete Zemlje u preko 100 država priređeno je više od dvije hiljade događaja povodom obilježavanja WSW. 2017. godine, a zahvaljujući AD Orion i AD Polaris, Bosna i Hercegovina je dio ovakve manifestacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *