ZVJEZDANO PARTNERSTVO KOJE ĆE ZAVRŠITI U DIVOVSKOJ EKSPLOZIJI

Since 1963

ZVJEZDANO PARTNERSTVO KOJE ĆE ZAVRŠITI U DIVOVSKOJ EKSPLOZIJI

Astronomi su, koristeći ESO teleskope u kombinaciji s teleskopima na Kanarskim ostrvima, identificirali dvije iznenađujući masivne zvijezde u središtu planetarne magline Henize 2-428. Zvijezde kruže jedna oko druge i očekuje se da će polako doći sve bliže i bliže, a kada se spoje, za oko 700 miliona godina od sada, one će sadržavati dovoljno materije da se „upale“ ogromnu eksploziju supernove.

Tim astronoma, na čelu sa Miguel Santander-Garcíom (Observatorio Astronómico Nacional, Alcalá de Henares, Španjolska; Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid (CSIC), Madrid, Španjolska), otkrio je bliski par bijelih patuljaka – malih, izuzetno gustih ostataka nekada normalnih zvijezda – koje imaju ukupnu masu od oko 1,8 puta veću od Sunca To je najmasivniji takav par do sada otkriven, a kada se ove dvije zvijezde spoje u budućnosti, one će kreirati termonuklearnu eksploziju koja vodi do supernove tipa Ia.

Artist’s impression of two white dwarf stars destined to merge

Umjetnički prikaz para bliskih bijelih patuljaka Henize 2-428

Tim koji je pronašao ovaj masivni par zapravo je krenuo da pokuša riješiti drugi problem. Oni su htjeli saznati kako neke zvijezde proizvode neobično oblikovane i asimetričane magline na kraju svojih života. Jedan od objekata koji su proučavali bila je neobična planetarna maglina poznata kao Henize 2-428.

„Kada smo pogledali centralnu zvijezdu tog objekta putem ESO-vog Veoma velikog teleskopa, mi smo našli ne jednu već dvije zvijezde u srcu tog neobično iskrivljenog  sjajnog oblaka,” kaže koautor Henri Boffin.

To podupire teoriju da se dvostrukim središnjim zvijezdama mogu objasniti čudni oblici nekih od tih maglina, ali dobio se još zanimljiviji rezultat.

“Dodatna posmatranja sa teleskopima na Kanarskim ostrvima su nam omogućila određivanje putanje dvije zvijezde i procjenu njihovih masa, kao i njihovo međusobno rastojanje,”kaže Romano Corradi, jedan od autora studije i istraživač na Instituto de Astrofísica de Canarias (Tenerife, IAC).

Otkrili su da je svaka od zvijezda ima masu nešto manju od Sunca i da obiđu jedna drugu svakih četiri sata. One su dovoljno blizu jedna drugoj da će, u skladu s Einsteinovom teorijom opšte relativnosti, one biti sve  bliže i bliže, spiralno krećući se zbog emisije gravitacijskih valova, prije nego što se na kraju spoje u jednu zvijezdu u sljedećih 700 miliona godina.

Nastala zvijezda će biti tako masivna da onda ništa ne može spriječiti njeno urušavanje u samu  sebe, a potom njenu eksploziju kao supernova. ” Do sada je formiranje supernove tipa Ia spajanjem dvaju bijelih patuljaka bilo je čisto teoretski,” objašnjava David Jones, koautor članka. “Par zvijezda u Henize 2-428 je prava stvar!”

“Ovo je vrlo zagonetan sistem”, zaključuje Santander-García. “To će imati značajne posljedice za proučavanje supernovih tipa Ia, koje se naširoko koriste za mjerenje astronomskih udaljenosti i bile ključne za otkriće da se širenje svemira ubrzava, zbog tamne energije”.

MM prema: eso1505 — Science Release