Astronomsko društvo Orion pravni je sljedbenik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo u razdoblju od 1963. do 1992. godine, pa stoga baštini nepunih šest decenija tradicije osnaživanja i promocije astronomije i astronomskih aktivnosti na području BiH. 

1963-1992

Početkom 1960-tih godina prošlog stoljeća, jedan mladi zaljubljenik u svemirska prostranstva i ljepote noćnog neba za svoju profesiju je odabrao ni manje ni više do astronomiju. U tome ga nisu pokolebala gunđanja roditelja, niti iščuđavanja rodbine i komšiluka. Na koncu, svakako mu je fasciniranost svemirskim prostranstvima još kao dječaku priskrbila nadimak Marsovac, koji je rado prihvatio i s ponosom nosio. Taj Dječak Marsovac, poznatiji kao Muhamed Muminović, je svoje prve korake ka profesionalnom bavljenju astronomijom napravio početkom 1960-tih godina na Narodnoj opservatoriji na Mejtašu, a u okviru tadašnjeg Akademskog astronomsko-astronautičkog kluba. (Između ostalog, rezultati rada tadašnjeg AAAK su 1977. godine nagrađeni i Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.) Spomenuti Klub kasnije metamorfira u Univerzitetsko astronomsko društvo Sarajevo – koje je na čelu s Muhamedom Muminovićem bilo pokretačka sila zaslužna za izgradnju Opservatorije na Trebeviću na kojoj su odrasle generacije zaljubljenika/ica u Svemir. Plod tih zlatnih vremena moderne astronomije u Bosni i Hercegovini nije bila samo jedna od najboljih i najmodernijih amaterskih Opservatorija na svijetu, već i izdavaštvo brojnih knjiga, udžbenika, priručnika i plakata iz oblasti astronomije. Godine provedene na Mejtašu i Trebeviću nisu bile ispunjene samo i isključivo astronomijom, već i druženjima, smijehom, prvim ljubavima, dobrim zabavama i još boljom muzikom. Rad nekadašnjeg UADS nasilno je prekinut početkom Opsade Sarajeva (1992-1996) za vrijeme koje je Opservatorija na Trebeviću u potpunosti devastirana. Od Opsade Sarajeva prošlo je gotovo četvrt stoljeća, ali Opservatorija na Čolinoj kapi je i danas samo veličanstvena ruševina.

2008-Present Day

Međutim, u novom mileniju je astronomija u Bosni i Hercegovini ponovno zaživjela. Rad nekadašnjeg UADS zvanično je obnovljen 2008. godine, kada Muhamed Muminović i mlada studentica fizike Adela Subašić-Kopić pokreću Astronomsko društvo Orion. Od 2008. godine pa do danas, AD Orion je jedna od primarnih pokretačkih sila većine astronomskih inicijativa i aktivnosti u Bosni i Hercegovini – poput projekta 1000 Galileoskopa za 1000 škola u BiH/Jedno nebo za sve ili Meteorske mreže BiH. U proteklih 12 godina, AD Orion tim je redovni organizator javnih astronomskih posmatranja/predavanja i učesnik brojnih naučno-kulturnih manifestacija, te je na prostore BiH doveo i nemali broj globalnih inicijativa i programa iz oblasti astronomije. Charlie Bates Solar Astronomy Project, Universe Awareness, World Space Week, International Astronomical Search Collaboration, IAU 100 NameExoWorlds i NASA’s #CountdownToMars samo su neki od njih. Također, Astronomsko društvo Orion je i jedan od pionira u uvođenju STEAM obrazovnog koncepta na područje BiH. Pojam STEAM je akronim pojmova Science, Technology, Engineering, Art i Mathematics, a predstavlja inovativni obrazovni koncept u okviru kojeg se nauka, tehnologija, inžinjering, umjetnost i matematika izučavaju u interkonektivnom i kreativnom maniru. Edukativni centar Orion je ogranak Astronomskog društva Orion gdje i djeca i odrasli imaju priliku iskusiti čaroliju nauke kroz raznovrsne edukativne programe i radionice.