The Magic Of Science For Kids And Adults je moto Edukativnog centra Orion, gdje i djeca i odrasli imaju priliku iskusiti čaroliju nauke kroz raznovrsne edukativne programe i radionice. Edukativni centar Orion je ogranak Astronomskog društva Orion, uspostavljen s ciljem popularizacije STEAM obrazovnog koncepta na području Bosne i Hercegovine. Odnosno, uslijed želje Orionki i Orionaca da znanja i vještine iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inžinjeringa, umjetnosti i matematike podijele i prenesu u interkonektivnom i kreativnom maniru. Kako djeci, tako i odraslim. Pojam STEAM je akronim pet pojmova koje simbolizira, odnosno pojmova ScienceTechnologyEngineeringArt i Mathematics, a predstavlja inovativni obrazovni koncept koji motiviše na izučavanje oblasti koje predstavlja, te pomaže u generalnom usavršavanju intelektualnih i kreativnih potencijala, sposobnosti kritičkog razmišljanja i vještine rješavanja problema.

Brzi i siloviti razvoj nauke i novih tehnologija iziskuje konstantno prilagođavanje – kako edukativnih metoda, tako i samih edukatora/ica. Kako tradicionalni obrazovni sistem najčešće nije u mogućnosti odgovoriti izazovima savremenog doba, programi i radionice Edukativnog centra Orion prvobitno su bili usmjereni isključivo na najmlađe. S obzirom da su u današnjici uobičajene učeničke aktivnosti svedene na mehaničko usvajanje i savladavanje velikih količina gradiva, urođena dječija radoznalost i želja za spoznajom o sebi i svijetu koji ih okružuje s vremenom se raspline. I ustupi mjesto automatiziranom izvršavanju školskih obaveza i zadaća, kao i želji za što bržim završetkom školovanja.

Opisana problematika osobito dolazi do izražaja kada su u pitanju “ozloglašeni” školski predmeti poput fizike, matematike, hemije ili biologije. Mada su ove prekrasne prirodne nauke temelj pojedinih, u današnjici najprestižnijih profesionalnih sfera (medicina, genetički inžinjering, informacione tehnologije i sl), djeci je tradicionalni obrazovni koncept navedenih predmeta najčešće apstraktan, monoton i statičan, pa ove školske predmete uglavnom doživljavaju kao suvišne i naporne. Stoga Edukativni centar Orion već tri godine organizuje STEAM edukativne programe, putem redovnih dječijih škola (Galileova zvjezdarnica, Newtonov praktikum, Laboratorija Madam Curie, Da Vincijev atelje) i samostalnih naučno-kreativnih radionica. Radost i entuzijazam učesnika/ica STEAM dječijih škola i radionica potvrđuju moć i konstruktivnost ovog inovativnog obrazovnog pristupa.

U posljednjih nekoliko godina i na globalnoj i na regionalnoj razini prisutna je kontinuirana mainstreamizacija tematika, aktivnosti, hobija i profesija koje su ne-tako-davno etiketirane kao “geekovske” ili “nerdovske”. Trend zainteresiranosti šire populacije za nauku i naučne tematike u konstantnom je porastu. Stoga je Edukativni centar Orion (u saradnji s American Corner Sarajevo) unatrag nekoliko mjeseci započeo seriju virtualnih edukacija iz STEAM tematika namijenjenu odraslim, s ciljem približavanja čarolija nauke starijoj populaciji.