Space Is The Limit je moto Astronomskog društva Orion – koji za Orionce i Orionke predstavlja mnogo više od parafraze trendovskog Sky Is The Limit izraza. Astronomija u Bosni i Hercegovini je u novom mileniju ponovno zaživjela, nakon skoro 16 godina hibernacije. Astronomiju i astronomske aktivnosti iz stanja hibernacije su probudili Muhamed Muminović (najveći bosanskohercegovački astronom i najbolji prijatelj/mentor kojeg individue i kolektivi mogu imati), ali i mlada studentica fizike Adela Subašić-Kopić.

Adela Subašić-Kopić danas je profesorica fizike i predsjednica Astronomskog društva Orion, koja je veoma zaslužna i za “uvoz” STEAM obrazovnog koncepta na područje Bosne i Hercegovine. Adela i njena “kreativna polovica” Naida Dilić su pripadnice Generacije Y – dovoljno mlade da se svrstaju u Milenijale i dovoljno odrasle da se sjećaju vremena prije razvoja i ekspanzije interneta. Rođene sredinom 1980-tih godina, A & N nisu imale privilegiju da o astronomiji uče – niti u školi, niti na Opservatoriji na Trebeviću, niti na YouTubeu. Tokom djetinjstva njihov “prozor u svemir” većinom su bile epizode Zvjezdanih staza.

Danas, kao mlade žene, imaju sreću i privilegiju raditi na aktivnostima osnaživanja i promocije astronomije – kao dio nevladine organizacije koja ima tradiciju dugu gotovo šest decenija. Naravno, zajedno s ostalim Orioncima i Orionkama, od kojih su neki/e Baby Boomeri, a neki/e pak pripadnici/e Generacije X, Generacije Y i Generacije Z. Unatoč cjelokupnoj situaciji na polju nauke/obrazovanja/kulture u Bosni i Hercegovini, Orionci i Orionke uživaju u astronomskim i naučnim aktivnostima, te svoja znanja i vještine nesebično dijele sa širom populacijom. Kako s djecom, tako i s odraslim. Neispunjene želje iz djetinjstva nekada se ipak ostvare, ako i samo ako se u njihovo ispunjenje ulože vagoni rada i truda. A onda samo “svemir postaje granica”. #SpaceIsTheLimit