Jan 20

Bliski susreti Mjeseca i Jupitera

U prvoj polovini 2024. godine na nebeskom svodu će se odigravati još jedan mini nebeski spektakl. Naime, naš voljeni Mjesec će u svom lunarnom hodu imati čak četiri bliska susreta (konjunkcije) s Jupiterom aka najvećom planetom našeg Sunčevog sistema. Stoga u razdoblju od januara do aprila (ili preciznije 18. januara, 14. feburara, 13. marta i 10. aprila) nakon zalaska Sunca, obratite pažnju na zapadni dio nebeskog svoda. U slučaju vedrog neba, biti ćete u mogućnosti golim okom vidjeti predivne konjunkcije Mjeseca i Jupitera.

Bliski susreti Mjeseca i Jupiterima će čak i totalnim početnicima/ama u posmatranju neba olakšati pronalaženje i “golooko” posmatranje najveće planete Sunčevog sistema na večernjem nebu. Ukoliko podijelimo fotografije snimljene na različitim geografskim lokacijama širom svijeta, možemo otkriti i  pokazati kako se relativni prividni položaji Mjeseca i planeta  mijenjaju s vremenom i kako izgledaju drugačije ovisno o geografskoj širini mjesta promatranja.

Stoga, ukoliko budete imali priliku vidjeti i posmatrati barem jednu predivnu konjunkciju Mjeseca i Jupitera, ne zaboravite je fotkati i podijeliti na društvenim mrežama uz hashtagove: #onepeopleonesky #beautywithoutborders

Comments are closed.