Oct 24

Posljednje ovogodišnje pomračenje Sunca

U utorak, 25. oktobra 2022. godine, iz Evrope, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije moći će se posmatrati posljednja ovogodišnja eklipsa, odnosno pomračenje Sunca. Ovaj put je u pitanju djelimično (parcijalno) pomračenje Sunca koje će biti vidljivo i iz Bosne i Hercegovine.

Kada u astronomiji govorimo o pomračenjima, tada generalno mislimo na zaklanjanje jednog (nebeskog) tijela drugim. Fenomen pomračenja nije vezan samo za Sunčev sistem, već se događa i u dubokom svemiru, a u mnogim slučajevima je izvor najraznovrsnijih informacija. Dovoljno je spomenuti pomračujuće dvojne zvijezde, tijesne dvojne sisteme i slično.

Generalno možemo govoriti o tri tipa pomračenja Sunca; potpuno (totalno), djelimično (parcijalno) i prstenasto. Do pomračenja dolazi kada Mjesec, kružeći oko Zemlje, privremeno u potpunosti može ili djelimično zakloni Sunce.

Timeline posljednje sunčeve eklipse u 2022. godini je:
– Početak: 11 sati, 22 minuta i 54 sekunde
– Maksimalna faza: 12 sati, 28 minuta i 03 sekunde
– Kraj pomračenja: 13 sati, 33 minuta i 57 sekundi

Tokom maksimalne faze biće pomračeno 38,2 % sunčevog vidljivog diska. Pomračenja Sunca se nikada ne smiju posmatrati direktno – golim okom, dvogledom ili teleskopom. Jedini sigurni metodi su projekcija na bijeli ekran iza teleskopa ili dvogleda ili korištenje provjerene astronomski certificirane aluminizirane folije kakve se izrađuju za ovakve svrhe.

Comments are closed.