May 13

Rad najvećeg bh astronoma sada je i “zapisan u zvijezdama”

Međunarodna astronomska unija (engl. International Astronomical Union) donijela je odluku da se asteroid 182730 (koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) nazove “Muminović”. Odnosno, po najvećem bosanskohercegovačkom astronomu Muhamedu Muminoviću. Prijedlog za imenovanje podnesen je od strane astronoma prof. dr. sc. Željka Ivezića koji je ovaj novoimenovani asteorid i otkrio.

Muhamed Muminović je doajen bosanskohercegovačke astronomije, mentor, prijatelj i podrška, a prije svega nada da se snovi mogu ostvariti ako jasno znaš šta želiš, tako da ni taj maksimalno uloženi trud nije uvijek napor nego radost. Još ako su snovi vezani za direktno ili indirektno dijeljenje znanja onda se i svemir potrudi da ti pomogne. Ostvario je kaže sve što je zamislio, naravno uz veliku žrtvu, ali još uvijek pun snage za pomoć i savjet novim generacijama sanjača i sanjačica koji pokušavaju koračati njegovim stopama. Utemeljitelj je prve astronomske opservatorije u Bosni i Hercegovini, objavio je preko 20 knjiga iz astronomije, desetine naučnih radova, proputovao svijet, cijenjen ne samo u regiji već i šire. Jedan mali djelić njegove bogate biografije možete pročitati na: https://bs.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Muminovi%C4%87

Znamo se 15 godina, u pocetku je to bilo strahopoštovanje prema liku i djelu, upijanje svakog savjeta, ponekad i plakanja (jer da se razumijemo zna biti i jako surov) do danas kada je taj odnos prerastao praktično u porodični, kada ga ponekad pobijedim u nekoj raspravi, a on zna reći da je ponosan na mene. Danas on počinje sa svemirskim pričama mojoj djeci. Većina velikih ljudi ne dobiju priznanje za vrijeme svog života, a čovjeku koji je život posvetio nauci i širenju znanja priznanje ovog tipa je izuzetna čast. Većina Orionki i Orionaca su zaplakali kada su čuli, a među njima i ja jer mi ponajbolje znamo šta je taj čovjek uradio i koliko je toga putem žrtvovao. Hvala ti Muhamede na svemu dosadašnjem ali i na onom budućem, malo je i ovo koliko si zaslužio. Posebno hvala prof. dr. sc. Željku Iveziću prvenstveno na otkriću asteroida, a zatim i na prijedlogu da on nosi ime u čast lika i djela našeg Muhameda Muminovića.

Imenovanje asteroida ili drugog nebeskog tijela moguće je isključivo putem Međunarodne astronomske unije (IAU) od strane onog/onih čije je to otkriće. Postupak uključuje podnošenje službenog prijedloga kroz IAU Odbora za imenovanje nebeskih tijela,u ovom slučaju malih tijela Sunčevog sistema. Prijedlog treba sadržavati detalje o tijelu i razloge zašto baš to ime treba nositi (postoji veliki niz pravila koja govore o tome koja imena nisu dopuštena), a nakon odobrenja od strane IAU-a, tijelo se službeno imenuje. Tehničke karakteristike asteroida možete pronaći ovdje: Asteroid Muminovic

Predlagač imena Muminović za asteroid broj 182730, prof. dr. sc. Željko Ivezić, profesor astrofizike na Sveučilištu Washington i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, imenovan je direktorom izgradnje po mnogo čemu najmoćnije zvjezdarnice na svijetu nazvane Vera Rubin. Ulogu direktora preuzeo je  3. januara 2022., kao nasljednik dosadašnjeg direktora, Stevena Kahna. Profesor Ivezić je rođen u Sarajevu i kasnije sa roditeljima preselio u Zagreb. Ivezić je u rad na opservatoriju uključen od njegova osnutka, kao projektni znanstvenik i voditelj Projektnog znanstvenog tima, a u septembru 2018. imenovan je zamjenikom direktora izgradnje zvjezdarnice, kada je bio zadužen za upravljanje podatcima, obrazovanje i pristup javnosti, komunikaciju i interakciju s vanjskom znanstvenom zajednicom. U ulozi projektnog znanstvenika, Ivezićeva je odgovornost osigurati da projektiranje i izgradnja sistema zvjezdarnice Rubin za provedbu LSST-a (engl. Legacy Survey of Space and Time) budu optimalni za njegovu znanstvenu misiju.

Piše: Adela Subašić-Kopić

Comments are closed.