Dec 17

IAU 100 #NameExoWorlds: Bosna i Hercegovina imenovala zvijezdu i egzoplanetu u sazviježđu Vodolije


Bosna i Hercegovina je imenovala zvijezdu i egzoplanetu u sazviježđu Vodolije. Od danas je naziv zvijezde HD 206610 BOSONA, a egzoplanete HD 206610b NARON.

U okviru proslave 100. rođendana Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union) organiziran je svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds odnosno „Predložite ime egzoplanetarnom sistemu”. Inače, proslava se odvija pod sloganom „Ispod jednog neba“. Ovim je svakoj zainteresiranoj zemlji svijeta omogućeno da imenuje odabranu egzoplanetu i zvijezdu oko koje dotična egzoplaneta orbitira. Odazvalo se sveukupno 122 zemalja uključujući Bosnu i Hercegovinu. Danas, 17.decembra, u Parizu je održana globalna konferencija za štampu na kojoj su ozvaničena pristigla imena do sada neimenovanih zvijezda i egzoplaneta.

Posljednjih dvadesetak godina, otkriveno je hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko drugih zvijezda. Nakon što je pažljivo odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih ekstrasolarnih planeta i zvijezda oko kojih orbitiraju, Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je svakoj zemlji dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde i egzoplanete iz te zemlje. Bosni i Hercegovinije dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije.

Konkurse u zemljama vodili su Nacionalni komiteti. IAU je izdala precizna pravila o tome kakvi prijedlozi ne smiju biti. Ispred Bosne i Hercegovine članovi i članice Nacionalnog komiteta bili su:

 1. Predsjednica, Adela Subašić Kopić, Astronomsko društvo Orion (Sarajevo)
 2. Zamjenik, Emir Tanović, Astronomsko društvo Polaris (Tuzla)
 3. Član, Vlado Vareškić, Astronomsko društvo Polaris (Tuzla)
 4. Član, Muhamed Muminović, Astronomsko društvo Orion (Sarajevo)
 5. Članica, Naida Dilić, Astronomsko društvo Orion (Sarajevo)
 6. Članica, Alisa Pašić, Astronomsko društvo Orion (Sarajevo)
 7. Član, Dino Đipa, Kompanija PrismResearch

Komitet je objavio javni konkurs i pristiglo je 256 prijedloga. Odabrano je pet i to:

 1. Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, Kulin, Kulin ban)
 2. Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja nekropola stećaka, Daorson ilirski grad u Hercegovini)
 3. Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron antički naziv Neretve, Bosona antički naziv Bosne)
 4. Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban, Katarina posljednja bosanska kraljica)
 5. Planeta Teuta, zvijezda Daorson, (Teuta, ilirska kraljica vladala i dijelom Hercegovine, dugo kroz ustanak vodila rat sa Rimskim carstvom, Daorson ilirski grad)

Nakon toga obavljeno je javno glasanje. Glasalo je 2026 osoba i najviše glasova je dobio prijedlog Planeta Naron, zvijezda Bosona. Prijedlog pobjedičkih imena je dao Amir Mulić kojim ovim putem i čestitamo. Svakako da ćemo našem pobjedniku uručiti priznanje za imenovanje, odnosno doprinos u ovom sjajnom projektu. U nastavku smo dali kratki tekst obrazloženja za odobrana imena.

BOSONA

Ime Bosne kao teritorije prvi put je zabilježeno tokom X vijeka, u grčkom obliku Βόσονα (Bosona) koji je označavao regiju. U rukopisu De Administndo Imperio (“O upravljanju carstvom”), koji je napisao bizantijski car Konstantin VII, Bosnu spominje kao “malu zemlju”, tj. Horion Bosonu. Smatra se da je ime Bosne nastalo je kao hidronim, odnosno naziv rijeke Bosne, centralnog vodotoka u Bosni i Hercegovini.

NARON

Tijekom Antičkog doba, rijeka Neretva u Hercegovini (a dijelom i u Hrvatskoj) bila je poznata kao Naron, Narona i Narenta. Neretva je najveća rijeka istočnog dijela jadranskog sliva. Dobila je ime po Keltima, a nazivali su je rijekom “Nera Etwa” što znači “Tekuće božanstvo”. Nema sumnje da je ovo zaista Nil iz Bosne i Hercegovine.

Rijeke Bosna i Neretva simbolično predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao državu. Bosna teče iz Sarajeva, glavnog grada, kroz Bosnu kao region, do rijeke Save na sjeveru. Neretva teče širom Hercegovine, prelazi u Hrvatsku i u velikoj delti doseže Jadransko more. IAU je Bosni i Hercegovini dodijelio zvijezdu u sazviježđu Vodolija i simbolika rijeka (vode) vrlo se uklapa. Još jedna bitna stvar je da su imena neutralna, ne vrijeđaju nikoga, u kompliciranoj državi u kojoj živimo, i astronomija je mogla biti kamen spoticanja, što nismo željeli. I zahvaljujemo glasačima i glasačicama koji su to ispoštovali.

Bosona, oficijelni naziv HD 206610 je zvijezda sa sjajem malo većim od osme magnitude i od nas je udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K, i to je narandžasti div. Planeta Naron, oficijelnog naziva HD 206610b koja kruži oko ove zvijezde, je gasoviti div. Ona je malo masivnija od Jupitera (tačnije 2,036 puta) i potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca). Planeta je otkrivena 2009. godine.

Želim da se zahvalim svim članovima i članicama Komiteta na saradnji i obavljenom poslu koji je bio u jednu ruku jako zahtjevan a u drugu vrlo interesantan. Na kraju, smatram da možemo biti i više nego zadovoljni odabirom imena koji predstavljau našu državu, a posebno ponosni na činjenicu da pored asteroida Sarajevo (koji smo imenovali prije nekoliko godina) imamo i Bosonu i Narona (Bosnu i Hercegovinu) u svemiru.

Adela Subašić-Kopić
Predsjednica Nacionalnog komiteta za IAU100 NameExoWorlds kampanju
Nacionalna koordinatorica za promovisanje astronomije ispred BiH za IAU

Comments are closed.