Nov 3

IAU 100 #NameExoWorlds: Javno glasanje za imenovanje egzoplanete i zvijezde u sazviježđu Vodolije

U okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union) organiziran je globalni konkurs za predlaganje naziva egzoplaneti i zvijezdi oko koje se dotična egozplaneta okreće. Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije u kojem oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, orbitira divovska gasovita planeta HD 206610b.

Konkurs za imenovanje egzoplanete i zvijezde ispred BiH su sproveli članovi i članice Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle. Do 15. oktobra pristiglo je ukupno 256 prijedloga.

Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrao je pet prijedloga imena egzoplanete i zvijezde. Pri tome napominjemo da ime planete i zvijezde nisu morali nužno biti iz istog primljenog prijedloga, već je BiH Nacionalni komitet imao pravo da odabere pet prijedloga od kojih su neki kombinacija iz više pojedinih prijedloga. Ovih pet prijedloga ide na javno glasanje koje počinje u nedjelju, 3. novembra, a završava 14. novembra u ponoć. Glasači/ce treba da daju svoj glas samo jednom od pet (5) prijedloga.

Nakon glasanja, prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjenska prijedloga. Prva tri na popisu – odnosno prvorangirani i dva zamjenska bit će proslijeđena Upravnom odboru konkursa IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu.

Lista prijedloga za glasanje:

 1. Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron i Bosona su antička imena rijeke Neretve i rijeke Bosne)
 2. Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, najznačajniji simbol Srednjevjekovne Bosne; Kulin, Kulin ban, bosanski vladar od 1180-1204, poznat i po povelji kojom Dubrovčanima dozvoljava kretanje i trgovinu po Bosni)
 3. Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja je jedna od najznačajnih srednjevjekovnih nekropola stećaka, Daorson je bio glavni grad ilirskog plemena Daorsa)
 4. Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban je opisan prethodno, Katarina Kosača-Kotromanić je bila posljednja bosanska kraljica koja je nakon pada Bosne pod vlast Otomanske imperije izbjegla u Rim)
 5. Planeta Teuta, zvijezda Daorson (Teuta je bila ilirska kraljica čija se moćna država prostirala većim dijelom istočnog Jadrana, otoka, današnje Crne Gore i dijela Hercegovine, ratovala je sa Rimskim carstvom i taj rat izgubila. Daorson je opisan prethodno)

Molimo vas da glasate tako što ćete svoj glas dati jednom od ponuđenih prijedloga. Glasanje traje do 14. novembra. Hvala!

12 comments

 1. Dijana

  Glasam za Lilium i Kulin

 2. Asim Pitic

  Planeta Radimlja, zvijezda Daorson

 3. Alija

  6 ljiljana zlatne boje
  znak je Bosne moje,
  A Kulin i ljiljani nikad nece izumrijeti koliko god ih osporavali

 4. Nizama

  Drugi prijedlog 🙂

 5. Fedja

  Baš mi je drago da se jedno ovakvo udruženje, čiji sam i sam bio dugogodišnji član, počelo baviti intergalaktičkim patriotizmom i nacionalizmom. Ako mislite na ovaj način dobiti koju markicu od vladajućih, trebali ste ih nazvati Bakir(planet) i Sebija(zvijezda)Nekad ste se bavili naukom.

 6. Surkovic Mirnes

  Prvi prijedlog

 7. Odlicna objava i svaka preporuka, također i ja se bavim pisanje bloga kao npr. Uvoz robe

Leave a Reply

*