Sep 14

IAU100 #NameExoWorlds: Predložite naziv za egzoplanetu i zvijezdu u sazviježđu Vodolije

Ove godine Međunarodna astronomska unija (International Astronomical Union), slavi svoj 100. rođendan, povodom čega organizira svjetski natječaj IAU100 #NameExoWorlds. Ovaj natječaj svim zemljama svijeta omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje dotična egzoplaneta orbitira. Više od 70 zemalja svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu, organizira kampanju tokom koje će građanima i građankama biti omogućeno da predlože, odnosno glasaju za imena zvijezde i egzoplanete. Članovi i članice Astronomskog društva Orion i Astronomskog društva Polaris su ispred BiH zaduženi za organizaciju i sprovođenje konkursa za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje egzoplaneta kruži.

Cilj ove inicijative je promišljanje o našem mjestu u svemiru i o ulozi čovjeka u cjelokupnoj evoluciji na Zemlji. Odakle dolazimo, kuda idemo? Ukoliko postoji, kako bi Zemlju doživjela civilizacija sa neke druge planete? U tekstu koji slijedi naći ćete sve potrebne informacije o IAU NameExoWorlds konkursu u BiH, te uputstva kako predložiti i glasati za imena egzoplanete i zvijezde. Prije nego podnesete svoj prijedlog molimo vas da pažljivo pročitate dolje navedena pravila imenovanja, a za sve dodatne informacije koristite linkove i kontakte koje smo postavili na kraju ovog teksta.

1. Svjetski konkurs NameExoWorlds u okviru proslave IAU100

Posljednjih dvije i više decenija, otkriveno je hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko obližnjih zvijezda. Neki su mali i stjenoviti poput Zemlje, dok su drugi gasoviti divovi poput Jupitera. Sa razlogom vjerujemo da oko većine zvijezda kruže planete, a neke od njih mogle bi imati fizičke osobine slične onima na Zemlji. Već i sam broj zvijezda u svemiru daju naslutiti kako bi vanzemaljski život mogao biti vjerovatan na tim mnogobrojnim svjetovima. IAU je jedini organ nadležan za dodjeljivanje službenih oznaka i imenovanje nebeskih tijela. U okviru proslave svog 100. rođendana, IAU kroz ovu kampanju želi da što više zemalja učestvuje u imenovanju planeta izvan Sunčevog sistema. Tako se i BiH pridružila ovom globalnom projektu. Nakon prvog konkursa NameExoWorlds competition, u kojem je 2015. godine imenovano 19 ekstrasolarnih planeta, IAU u okviru IAU100 #NameExoWorlds kampanje nudi svakoj zemlji nudi mogućnost da imenuje jedan planetarni sistem koji se sastoji od egzoplanete i njegove zvijezde domaćina. Zvijezda koja je dodjeljena svakoj od zemalja vidljiva je iz te zemlje i dovoljno sjajna da se može vidjeti kroz male teleskope. Ovo je tek drugi put u historiji da će se zvijezde i egzoplanete imenovati putem konkursa.

2. Egzoplanetni sistem koga imenuje Bosna i Hercegovina

Nakon što je pažljivo odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih egzoplaneta i zvijezda oko kojih se okreću, Upravni odbor konkursa IAU100 NameExoWorlds je svakoj zemlji dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje.
Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije u kojem se oko zvijezde (trenutno službenog imena HD 206610) okreće džinovska planeta HD 206610b.

HD 206610 je zvijezda sa sjajem malo većim od osme magnitude i od nas je udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K te spada u narandžaste divove. Planeta HD 206610b koja kruži oko ove zvijezde je gasoviti div. Ona je malo masivnija od Jupitera (tačnije 2,036 puta) i potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1.74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca).

Planeta je otkrivena 2009. godine metodom mjerenja radijalne brzine matične zvijezde. Astronomi mjere vrlo mala pomjeranja spektralnih linija zbog kretanja planete i zvijezde oko zajedničkog centra mase. U jednom dijelu svoje putanje zvijezda će se kretati ka nama, a u drugom dijelu od nas. Kada se zvijezda pomjera prema nama tada se spektralne linije pomjeraju ka plavom dijelu spektra, a u suprotnom slučaju ka  crvenom (Dopplerov efekat). Više informacija možete pronaći u NASA katalogu egzoplaneta.

3. Pravila imenovanja

Međunarodna astronomska unija je izdala stroga pravila koja se odnose na imenovanje zvijezde i njene planete. Predložena imena trebala bi biti imena stvari, ljudi ili mjesta koja imaju dugogodišnju kulturnu, historijsku ili geografsku važnost, i vrijedna su toga da njihovo ime nose nebeska tijela. Premda nije obavezno, imena mogu biti vezana uz nebo i astronomiju ili na neki način povezana sa sazviježđem ili kulturnim asterizmom u kojem se nalazi ekstrasolarni planetarni sistem koji se imenuje. U znak obilježavanja UN-ove Međunarodne godine urođeničkih jezika (2019.; IYIL2019), IAU potiče i da se daju predlozi imena iz tih jezika.

Potrebno je predložiti dva (2) imena: jedno (1) za egzoplanetu i jedno (1) za zvijezdu oko koje ona kruži. Ta dva imena trebala bi imati zajedničku temu. Pri objašnjenju izbora teme, potrebno je sažeto (u dvije do tri rečenice) opisati kako su predložena imena povezana. Tema bi trebala biti dovoljno široka da se kasnije mogu preuzeti dodatna imena kojima će se imenovati druga tijela u egzoplanetnom sistemu (npr. dodatne planete koje bi mogle biti otkrivene).

Predložena nazivi bi trebali:

 • imati između 4 i 16 znakova pisanih latinicom, uključujući razmake ili interpunkcijske znakove;
 • se sastojati se od samo jedne riječi;
 • biti izgovorljiva na većini jezika;

Dodatno, predloženi nazivi NE smiju biti:

 • imena isključivo ili prije svega komercijalne prirode;
 • imena pojedinaca, mjesta ili događaja ponajprije poznatih po političkim, vojnim ili religijskim aktivnostima;
 • imena osoba koje su umrle prije manje od jednog stoljeća (1919);
 • imena živih osoba;
 • imena ustanova povezanih s ovim izborom;
 • imena kućnih ljubimaca;
 • nova, odnosno izmišljena imena;
 • vulgarna i neprimjerena imena;
 • akronimi (skraćenice od velikih početnih slova nekog kompleksnijeg pojma, npr. GRANAP – GRAdsko NAbavljačko Preduzeće);
 • imena koja uključuju brojeve ili interpunkcijske znakove (dijakritici su dopušteni – dijakritici su znakovi kao što su kvačice, tačke, crte i slično koji se postavljaju na iznad, ispod ili preko nekih slova, npr š, ž i slično);
 • imena koja su ponajprije poznata kao zaštitni znak ili su zaštićeno intelektualno vlasništvo;
 • ista ili slična već postojećem imenu nekog astronomskog tijela

Već dodijeljena imena astronomskih tijela mogu se provjeriti na sljedećim linkovima:
a) IAU-ova imena asteroida u Minor Planet Center (MPC) database
b) Imena galaktičkih i vangalaktičkih tijela u Sesame name resolver
c) IAU-ova imena za planete, patuljaste planete i satelite
d) IAU-ova imena za zvijezde
e) IAU-ova imena za egzoplanete

Uz sva predložena imena treba priložiti i tekst (ne duži od 100 riječi – nakon prijevoda na engleski) kojim se predloženo ime objašnjava.

Odabrana javna imena IAU će smatrati službenim, javno korištenim imenima za odabrano tijelo ili tijela.

4. Pravila konkursa za Bosnu I Hercegovinu

Imena egzoplanete i zvijezde oko koje se okreće smiju predlagati pojedine osobe i ustanove (poput vrtića, škola, univerziteta, fakulteta, odsjeka, nevladinih organizacija, i sl).

PODNOŠENJE PRIJEDLOGA
Prijedlozi se podnose kroz obrazac u nastavku te svaki prijedlog mora biti smisleno obrazložen – svakako dobro proučite pravila imenovanja prije nego što podnesete prijedlog. Prijedlozi koji nisu u skladu s navedenim smjernicama neće se uzimati u razmatranje. Prijedlozi će se primati do 15. oktobra 2019. godine, uključujući taj dan do ponoći. 

IZBOR PET PREDLOŽENIH IMENA ZVIJEZDE I PLANETE
Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrat će pet prijedloga imena planete i zvijezde. Napominjemo da ime planete i zvijezde ne moraju nužno biti iz istog primljenog prijedloga, već BiH Nacionalni komitet ima pravo izabrati na primjer ime zvijezde iz jednog prijedloga te ime planete iz drugog.

JAVNO GLASANJE
Top pet prijedloga imena planete i zvijezde će se dati na javno glasanje (u kojem će moći sudjelovati pojedinci i ustanove). Nakon glasanja prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjenska prijedloga. Prva tri na popisu – odnosno prvorangirani i dva zamjenska bit će proslijeđena Upravnom odboru konkursa IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu. Zamjenska imena potrebna su u slučaju da na primjer neka druga država predloži isto ime za egzoplanetni sistem koji je toj državi dodijeljen. 

5. Predložite imena

Predložite dva imena – jedno za egzoplanetu i jedno za zvijezdu oko koje ona kruži – putem Google obrasca koji sljedi i nemojte zaboraviti prethodno dobro proučiti pravila imenovanja s obzirom na to da se prijedlozi koji nisu u skladu s gore navedenim smjernicama neće uzimati u razmatranje.

Comments are closed.