Mar 11

Susret Orionca i astronauta iz Apollo 15 misije

Član Astronomskog društva Orion, Edin Smailović, koji trenutno živi i radi u USA, prije nekoiliko dana je imao priliku i čast da se upozna i porazgovara sa astronautom Alfredom M. Wordenom. Alfred M. Worden je svojevremeno bio pilot komandnog modula tokom misije Apollo 15. Apollo 15 je bila je misija na Mjesecu planirana za duži boravak i prvo korištenje Lunarnog vozila. Lunarni modul sa astronautima Davidom R. Scottom i Jamesom B. Irwinom spustila se u oblast Hadley Rille-Apennine 30. jula 1971 godine. Dok su se njegove kolege fotkale na Mjesecu, Alfred Warden ih je čekao u orbiti.

Astronauti NASA-e su tokom ove misije na Mjesecu proveli oko četiri dana, te prikupili čak 77 kilograma Mjesečevog kamenja. Tokom povratka na Zemlju, Alfred Waren je izašao iz komandnog modula kao prvi čovjek koji je to učinio u “dubokom svemiru”. Raniji izlazci sovjetskih kosmonauta i američkih astronauta odvijali su se u orbiti oko Zemlje. Astronaut je prilikom susreta podijelio i svoje mišljenje u vezi putovanja na Mars.

Edin Smailović nije prvi Orionac koji je imao priliku razgovarati sa nekim od astronauta iz misije Apollo. Prije 50 godina, tu čast i zadovoljstvo je imao Muhamed Muminović, koji je u Beogradu kratko razgovarao sa Edwinom “Buzz” Aldrinom – drugim čovjekom koji je kročio na Mjesec tokom misije Apollo 11.

Comments are closed.