Mar 7

Nove zvijezde Oriona

Prije mnogo godina, tačnije 3. marta daleke 1963. godine, u Sarajevu je osnovan Akademski astronomsko-astronautički klub. Astronomsko društvo Orion je ponosni sljedbenik prve astronomske organizacije ove vrste u Bosni i Hercegovini koja je upravo proslavila 56 godina postojanja. Za jednu državu poput BiH u kojoj praktično nije bilo nikakve astronomske tradicije, ovih 56 godina predstavlja sjajan jubilej. Sudionik sam svih tih zbivanja još od 1965. godine kada sam kao gimnazijalac prvi put došao u zgradu u Titovoj ulici gdje su se tri decenije nalazile gradske prostorije Astronomskog društva. Za mene je to bilo kao da ulazim u predvorje dugo priželjkivanog zvjezdanog hrama. Astronomiju sam zavolio od najranijeg djetinjstva. To je bilo doba drugačijih, mnogo sporijih komunikacija i ja sam za postojanje Astronomskog društva saznao tek kada je svečano otvorena Narodna opservatorija Mejtaš, koja je bila smještena na zgradi Doma izviđača. Ona je aktivno djelovala sve do početka osamdesetih godina.

Dočekao sam i ispratio stotine i stotine članica i članova za ovih više od pola stoljeća. Uglavnom su to bili učenici i učenice i studenti i studentice. U rano doba, djevojaka je bilo uvijek mnogo manje. Kada je obnovljen rad Astronomskog društva, prije desetak godina, situacija je postala drugačija. Posljednjih nekoliko godina, žene su na neki način preuzele „vlast“. Ali ne u bukvalnom smislu, već svojim angažmanom, posvećenošću, ženskom pedantnošću. Počelo je sa Adelom Subašić-Kopić koja je od početka tu, a zahvaljujući njenom entuzijazmu, došli smo do situacije u kojoj žene dominiraju. Već nekoliko godina; Naida Dilić, Ada Sivac, Helena Biščević, Medina Dugonjić, Ilhana Tinjak (bojim se da nekog ne preskočim) svojim izuzetnim angažmanom na našim STEAM radionicama vode AD Orion u pravom smjeru. A to je popularizacija astronomije i drugih prirodnih nauka. Stotine djevojčica i dječaka su kroz ove akcije zavoljeli nauku, shvatili da mogu i sebe naći kroz raznovrsne eksperimente.

Zato ovaj Osmi mart posvećujem tim ružama Oriona, prekrasnim mladim djevojkama i ženama koje su udahnule jedan novi poticaj u naše napore da održimo i razvijamo astronomiju. Ima nas i nekoliko muških, ali smo trenutno „ugrožena manjina“. Koristim priliku da njima i svim ostalim ljubiteljicama astronomije čestitam Osmi mart i da kažem da sam sretan zbog svega ovoga što sam opisao.

Piše: Muhamed Muminović

Comments are closed.