Dec 31

LOV NA ASTEROIDE: Četvrta godišnjica učešća u IASC programu

S obzirom na sve veće tehnološke mogućnosti satelita, kao i veliki broj satelitskih snimaka koji ostanu neanalizirani, pronalazak asteroida, koji svojom putanjom potencijalno mogu donijeti opasnost našoj planeti, postaje sve kompleksniji zadatak. IASC (International Astronomical Search Collaboration) je naučni program koji omogućava građanima/kama (koji često nemaju formalno naučno obrazovanje) da utvrde postojanje i tačnu lokaciju svemirskih tijela označenih kao asteroidi unutar našeg Sunčevog sistema. Navedeno utvrđivanje i lociranje asteroida se vrši putem softverske analize setova satelitskih fotografija svemirskog prostranstva snimljenih na Hawaiima uz pomoć Pan-STARRS (The Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System).

Glavna odlika asteroida jeste materijal od kojeg su sačinjeni, kao i dimenzije. Asteroidi su sačinjeni od čvrstih materija, poput kamena ili metala. Izučavanje njihovog sastava pomaže nam prilikom proučavanja formiranja svemira – obzirom da su sačinjeni od materijala od kojih su formirane i planete. Iako sastavom dosta slični meteorima koji većinom izgaraju u Zemljinoj atmosferi, asteroidi zbog svojih dimenzija stižu do površine. Dimenzije asteroida mogu biti reda veličine prosječnog čovjeka pa sve do velikih nebodera. Pretpostavlja se da je upravo pad asteroida na Zemlju uzrokovao izumiranje dinosaura.

Veliki dio asteroida nalazi se u takozvanom Asteroidnom pojasu, koji se proteže između planeta Mars i Jupiter – i mada je do sada, globalnim kolektivnim trudom, pronađen veliki broj asteroida – još veći broj njih čeka otkriće! Njihov pronalazak na satelitskim snimcima (korištenjem softvera Astrometrica) omogućava da se precizno odredi njihova buduća putanja – što opet omogućava da na vrijeme postanemo svjesni potencijalnih prijetnji po planetu Zemlju. Na ovaj način, svi amateri/ke i profesionalci/ke u struci mogu doprinijeti astronomskoj nauci. AD Orion se već može pohvaliti određenim brojem utvrđenih asteroida. Taj proces potvrđivanja je dugotrajan (može proći nekoliko godina prije nego se pronađeni asteroid potvrdi od strane NASA-e i odgovornih tijela), ali osjećaj ponosa ne blijedi.

Ove godine, u najnovijem “lovu” koji se održao od 1. do 26. novembra 2021. godine učestvovali su brojni ljubitelji/ice astronomije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, poput članova/ica AD Orion, studenata/tica Prirodno-Matematičkog fakulteta UNSA, ali i učenika/ca Gimnazije Bosanska Krupa, Gimnazije Banja Luka, Gimnazije Dobrinja (Sarajevo), Druge Gimnazije (Sarajevo), Franjevačke klasične Gimnazije (Visoko) i Srednje Zubotehničke škole (Sarajevo). Najniža dobna granica učesnika bila je 15 godina. U budućem radu, plan je proširiti dobnu granicu kako bi program bio dostupan sve većem broju mladih, pa tako i učenicima i učenicama viših razred osnovnih škola. Iako još uvijek nema preliminarnim otkrića za asteroide-kandidate koje smo prijavili tokom ove kampanje, realno je očekivati da će i najnoviji lov (poput nekoliko prethodnih) biti uspješan.

Ovom prilikom pozivamo sve svemirske entuzijaziste i entuzijazistice da se prijave za buduće kampanje. Prva sljedeća planirana kampanja će se održati u razdoblju od 28. februrara do 24. marta 2022. godine. Neophodno je da svi novoprijavljeni učesnici/ice u januaru prođu posebnu obuku, odnosno internu probnu kampanju. Cilj obuke aka probne interne kampanje je edukacija novih učesnika/ica – kako o asteroidima, tako i o samoj kampanji te pripremanje za rad u softveru Astrometrica.

Comments are closed.