Oct 27

ASTRO POSMATRANJA: POMRAČENJE MJESECA

U noći, 28 oktobra (subota) iz Bosne i Hercegovine kao i većeg dijela noćne strane naše planete, moći ćemo posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca.

Djelimično pomračenje Mjeseca dešava se kada se Zemlja nađe između Sunca i Punog Mjeseca. Pri tome naša planeta “baca” sjenu u koju Mjesec može potpuno ući ili proći njenim rubom. U ovom slučaju biti će “nagrižen” samo dio vidljivog diska Mjeseca.

Za posmatranje mjesečevih pomračenja ne treba vam posebna oprema. Mali dvogled uljepšava sliku, a teleskop još više. Za razliku od sunčevih pomračenja, nema nikakve opasnosti po vase oči.

Nakon prolaska kroz polusjenku koja mu za nijansu mijenja boju, Mjesec ce uci u Zemljinu sijenku koja ce nagristi samo jedan njegov dio. U Sarajevu, ulazak u sjenu počinje u 21:35, maksimalna faza je u 22:14, a kraj pomračenja je u 22:52.

 Iako vremenske prilike ne obećavaju, Astronomsko društvo Orion uz podršku Gradske uprave Sarajeva i Američkog kutka Sarajevo planira organizovati javno posmatranje djelimičnog pomračenja Mjeseca u Skate parku (Hastahana) na Marijinom Dvoru. Okupljanje svih zainteresovanih planirano je za 21:15 sati, kada će početi program s prigodnim predavanjem o Mjesecu i tipovima pomračenja, a zatim i posmatranje kroz teleskop. Ukoliko nebo bude prekriveno gustim oblacima, posmatranje se otkazuje. Za aktuelne informacije pratite naše društvene mreže.

Comments are closed.