Aug 29

ASTRO POSMATRANJA: PLAVI SUPERMJESEC

Pretposljednji dan mjeseca augusta rezervisan je za još jedna kosmički spektakl, jer imamo priliku vidjeti ni više ni manje nego Plavi Supermjesec. Osim toga, konkretno ovaj Plavi Supermjesec će biti veoma blizu Saturna, na udaljenosti od samo dva stepena. Mjesec će izaći na jugoistočnom horizontu u 18:33 h (u Sarajevu) tako da će sa prvim mrakom već zablistati na nebu. Izraz “Plavi mjesec” nije astronomski termin, niti Mjesec zaista poprima plavu boju. Ovaj pojam se zapravo definiše kao pojava trećeg punog Mjeseca u jednom godišnjem dobu.

Unatoč ne-tako-sjajnoj vremenskoh prognozi, AD Orion uz podršku Gradske uprave Sarajeva planira organizovati javno posmatranje Plavog Supermjeseca i Saturna u srijedu, 30. augusta s početkom u 20.00 h na Skate parku Hastahana na Marijinom Dvoru. Ovaj događaj je još jedna u nizu aktivnosti koja se realizuje uz podršku Gradske uprave Sarajeva, a u svrhu popularizacije astronomije i promocije obnove astronomske opservatorije na Trebeviću. S obzirom da je ovo (kao i sva ostala) astro posmatranje uvjetovano vedrim nebom, odnosno meteorološkim uslovima, postoji mogućnost otkazivanja, te stoga molimo da pratite AD Orion društvene mreže za slučaj bilo kakvih promjena.

Pojava “plavog Mjeseca” ne predstavlja (nažalost) senzacionalni nebeski fenomen kada naš dobri, stari Mjesec poprima plavu boju. Ustvari, pojava “plavog Mjeseca” se odnosi samo i isključivo na pojavu bonus (dodatnog) punog Mjeseca tokom jednog kalendarskog mjeseca u okviru jednog godišnjeg doba. Plavi Mjesec se pojavljuje jednom u 2 i 1/2 godine , pa vjerovatno odatle i potiče fraza “Once in a Blue Moon”, kojom se opisuju ne-tako-česti momenti i događaji.

Ovaj Supermjesec je drugi puni Mjesec u augustu ove godine, te će biti znatno bliži Zemlji no inače, a njegov disk na nebu oko 7% veći i  sjajniji. Mjesečeva orbita oko Zemlje nije savršena kružnica, već elipsa. Ova eliptična orbita uzrokuje oscilacije u udaljenosti između Mjeseca i Zemlje. Prosječna udaljenost našeg prirodnog satelita iznosi 384 400 km. Plavi supermjesec će biti na udaljenosti od 357 181 km.

.

Comments are closed.