Aug 29

POSMATRANJE PLAVOG SUPERMJESECA

U srijedu, 30. augusta, pružit će nam se prilika da posmatramo Plavi supermjesec. Izraz “Plavi mjesec” nije astronomski termin, niti Mjesec zaista poprima plavu boju. Ovaj pojam se zapravo definiše kao pojava trećeg punog Mjeseca u jednom godišnjem dobu.

Ovaj Supermjesec je drugi puni Mjesec u augustu i bit će znatno bliži Zemlji no inače, pa će tako njegov disk na nebu biti oko 7% veći, a time i  sjajniji. Plavi Mjesec se dešava svake 2,5 godine. Obično se tokom jednog godišnjeg doba mogu desiti 3 puna Mjeseca, a ovog ljeta ih imamo 4. Prethodni Supermjesec desio se u noći između 31. jula i 1. augusta ali je bio nešto slabiji od ovog.

Mjesečeva orbita oko Zemlje nije savršena kružnica, već elipsa. Ova eliptična orbita uzrokuje oscilacije u udaljenosti između Mjeseca i Zemlje. Prosječna udaljenost našeg prirodnog satelita iznosi 384 400 km. Plavi supermjesec će biti na udaljenosti od 357 181 km.

U ovoj zanimljivoj noći, Mjesec će biti veoma blizu planete Saturn, tačnije oko 2 stepena ispod nje. Mjesec će izaći na jugoistočnom horizontu u 18:33 sati u Sarajevu tako da će sa prvim mrakom blistati na nebu.

Iako vremenske prilike ne obećavaju, Astronomsko društvo Orion uz podršku Gradske uprave Sarajeva planira organizovati javno posmatranje Supermjeseca i Saturna u Skate parku (Hastahana) na Marijinom Dvoru. Okupljanje svih zainteresovanih planirano je za 20:00 sati, kada će početi program s prigodnim predavanjem o Mjesecu, a zatim i posmatranje kroz teleskop.

Ukoliko nebo bude prekriveno gustim oblacima događaj se otkazuje.

Leave a Reply

*