Mar 11

KOSMIČKA MREŽA TAMNE MATERIJE OTKRIVENA U SKUPU GALAKSIJA COMA BERENICES

Teleskop Subaru Nacionalne astronomske opservatorije Japan, smješten na Havajima, uočio je krajnje rubove niti tamne materije u skupu galaksija Coma Berenices koji se protežu milionima svjetlosnih godina. Ovo je prvi put da su niti kosmičke mreže koja se proteže cijelim Svemirom izravno otkrivene. Ovo pruža nove dokaze za testiranje teorija o evoluciji svemira.

U Sunčevom sistemu navikli smo vidjeti materiju skupljenu u sferične objekte poput planeta, njihovih satelita i Sunca. Ali vjeruje se da tamna materija, koja čini većinu mase u svemiru, postoji kao mreža dugih tankih niti. Ali poput paukove mreže, ove niti mogu biti teško vidljive, pa astronomi obično donose zaključke na temelju posmatranja galaksija i plina zaglavljenog u mreži. To je slično onome kako ako vidite mrtvi list sa drveta koji izgleda kao da visi u zraku, znate da postoji paukova mreža koju ne možete vidjeti.

Fotografija 1;  Tamna materija u oblasti skupa galaksija Coma. Distribucija tamne materije izračunata na temelju ovog istraživanja (tamnozeleni oblak) prekrivena je slikom skupa Coma i udaljenijih pozadinskih galaksija snimljenih Subaru teleskopom. Nizovi tamne materije mogu se vidjeti kako se protežu milionima svjetlosnih godina. (Izvor: HyeongHan et al.)

Tim istraživača sa Sveučilišta Yonsei koristio je Subaru teleskop kako bi potražio direktne znakove filamenata tamne materije u skupu Coma, udaljenom 321 milion svjetlosnih godina u smjeru sazviježđa Coma Berenices. Skup Coma je jedan od najvećih i najbližih skupova galaksija, što ga čini dobrim mjestom za traženje slabašnih znakova tamne materije. Ironično, budući da je tako blizu, također se čini velikim, što otežava posmatranje cijelog skupa. Subaru teleskop nudi pravu kombinaciju visoke osjetljivosti, visoke moći razdvajanja (razlučivosti) i širokog vidnog polja kako bi ova opažanja bila moguća. Kroz robusnu analizu podataka, tim je identifikovao terminalne segmente nevidljivih filamenata tamne materije spojene na Coma skup. Ovo je prvi put da su te niti direktno potvrđene, dajući nove dokaze za ideju da se mreže tamne materije protežu preko Svemira.

Pripremio: Muhamed Muminović

Izvor: Space.com

Comments are closed.