Feb 18

Mars 2020 Perseverance: Od Cape Canaverala do Jezero kratera

U četvrtak, 30 jula 2020. godine, sa Cape Canaverala (Florida, USA) se u svemirska prostranstva vinula  NASA-ina letjelica Perseverance. Letjelica Perseverance svoj sedmomjesečni put do Marsa završava u četvrtak, 18. februara, u 21:55 h (UTC+1), kada će napokon sletjeti na površinu Crvene planete. Za konkretno mjesto slijetanja na površini Crvene planete, odabran je krater Jezero, nazvan po bosanskohercegovačkoj Općini Jezero u blizini Jajca.

Mars 2020 Perseverance je do sada najambicioznija NASA-ina misija, čiji je glavni cilj potraga za tragovima života u davnoj prošlosti Crvene planete. Naučnici/e opravdano smatraju da je u davnoj prošlosti Mars posjedovao gušću atmosferu i tekuću vodu, okeane, mora, jezera i rijeke. Zbog toga se očekuje da je upravo krater Jezero pravo mjesto gdje se može tragati za tragovima vrlo primitivnih životnih formi. Ukoliko dođe do otkrića da je na Marsu nekada bilo života barem na mikrobnom nivou, to će imati ogromni značaj za naša ukupna razmatranja o životu u svemiru.

Inače, Perseverance je rover (samohodno vozilo) na nuklearni pogon. Očekuje se da je energija malog nuklearnog izvora dovoljna da rover bude aktivan narednih 14 godina. Rover nosi i mali helikopter i ako on uspije poletjeti u rijetkoj atmosferi ove planete, to će biti prva vazdušna letjelica koja će letjeti iznad tla jednog vanzemaljskog svijeta. Rover treba da skupi uzorke tla koje će jedn a druga svemirska letjelica preuzeti i vratiti na Zemlju. Ta misija se planira da se realizira do kraja ove decenije.

Najstresniji period misije je posljednjih 7 minuta, od 21:48 do 21:55. Signal sa Marsa putuje oko 11 minuta i zemaljska kontrola ne može učiniti ništa u smislu upravljanja sletanjem, stoga sve nade u uspješno slijetanje polažemo isključivo na Perseverance.

Piše: Muhamed Muminović

Comments are closed.