Sep 2

Space X priprema astronaute za američki povratak u svemir

Počinje se činiti stvarnim. Boeing Co. i Space Exploration Technologies Corp. Elona Muska, imaju ugovor sa NASA-om da prevoze astronaute do ISS-a (Međunarodne svemirske stanice), što je dio Commercial Crew Program-a. Sedam godina po okončanju Space shuttle programa NASA je predstavila astronaute koji će letjeti s obje navedene kompanije. Sada dolazi teži dio. U ponedjeljak u sjedištu SpaceX-a u Hawthorneu, Kalifornija, mediji i što je još važnije, zaposlenici SpaceX-a imali su priliku sresti se sa četvoro astronauta iz Crew Dragon-a, letjelice SpaceX-a dizajnirane da ih bezbjedno preveze do svemirske stanice i natrag. Slijede naredni veliki koraci za SpaceX i Dragon tim:

• Demo-1: SpaceX će provesti demonstraciju misije bez posade, poznatu kao Demo-1. Letjelica Crew Dragon bila je podvrgnuta termičkom vakuumu i akustičkim testovima na NASA-inoj Plum Brook Station u Ohaju i stigla je na Floridu prošlog mjeseca. Misija je trenutno planirana za novembar.
• In-Flight Abort Test: SpaceX će pokazati svoju sposobnost da brzo prebaci Crew Dragon na bezbjedno u slučaju nesreće tokom leta sa raketom Falcon 9. U ovom testu neće učestvovati astronauti, i on će se odvijati unutar Lansirnog kompleksa 39A u Svemirskom centru Kenedi na Floridi. Niti NASA niti SpaceX nisu objavili tačan datum testiranja, i isti će vjerovatno biti određen za početak 2019. godine.
• Demo-2: Nakon Demo-1 i In-Flight Abort Test-a, američki zrakoplovni pukovnik Bob Behnken i testni pilot marinskog korpusa Doug Hurley, biće prva dva astronauta na letu Crew Dragon-a, koji će iz Svemirskog centra Kenedi. Hurley, koji je 18 godina bio sa NASA-om, rekao je da je oduševljen projektom SpaceX-a. “Stara svemirska odijela su stvarno teška”, izjavio je Hurley. “SpaceX je započeo od nule i samostalno napravio novo odijelo. Lijepo izgleda. Već sam ga nosio više od 20 puta, a lakše je i mnogo ugodnije za nošenje od onog starog. “Demo-2 je trenutno planiran za april 2019. godine.

Iako su SpaceX i Boeing u trci ko će prvi dobiti zadatak za prevoz astronauta na ISS, obje kompanije, kao i NASA, rekle su da se fokusiraju prvo na sigurnost pa tek onda na ostale aspekte. “Nećemo letjeti dok ne budemo spremni sigurno letjeti”, rekao je na događaju u ponedjeljak glavni izvršni direktor SpaceX-a Gwynne Shotwell. “Moramo ispitati sve mogućnosti i uraditi sve što treba da uradimo kako bi astronauti iz SAD letjeli na ISS, onoliko često koliko nam to NASA dopusti“. Nakon što SpaceX uspješno okonča Demo-2, NASA će certifikovati svemirske letjelice i sisteme za redovna lansiranja posade ISS-a, astronauti Mike Hopkins i Victor Glover letjeće u prvoj operativnoj misiji. Međutim, i pored svih mjera predostrožnosti i sigurnosti, astronauti i dalje znaju da je čak i u 21. vijeku svemirski let izuzetno opasan. “Jedino čega se plašim”, rekao je Glover, koji je oženjen i ima četiri kćerke “jeste da se ne vratim kući svojoj porodici”.

Preveo i prilagodio: Adnan Popara

Izvor: SpaceX Readies Astronauts for America’s Return to Space

Comments are closed.