Jan 11

Kometa C 2022/E 3: Zelena ljepotica dolazi nam u posjetu nakon 50 000 godina

Zelena kometa C/2022 E3, koja nas je posljednji put posjetila prije 50 000 godina, ponovno se približava unutrašnjim oblastima Sunčevog sistema. Početkom februara, odnosno 2. februara 2023. godine, kometa će se približiti Zemlji na udaljenosti od 41 miliona kilometara. Ova zelena ljepotica otkrivena je početkom marta 2022. godine, od strane Frank Masci i Bryce Bolina koji su koristili Zwicky Transient Facility na Palomar Observatory u Kaliforniji (USA). Na osnovu njenog kretanja izračunalo se da kometa C 2022/E 3 ima izuzetno dug orbitalni period.

Krajem decembra nalazila se u sazviježđu Sjeverne krune (Corona Borealis) dok je tokom januara vidljiva uz pomoć teleskopa i(li) boljih dvogleda. Nakon perihela (najbliže tačke u odnosu na Sunce koji će se desiti 12. januara) kometa se pomjera u sjeverne zone sazviježđa Volar (Bootes) a krajem januara proći će nekoliko stepeni istočno od sazviježđa Malog Medvjeda. U noći 5. februara pronaći ćemo je nekoliko stepeni od sjajne žućkaste zvijezde Kapele, u sazviježđu Kočijaša (Auriga).

Njena orbita je sada parabolična i prema tome, više se nikada neće vratiti ka Suncu, već će odlutati u međuzvjezdani prostor. Do sada je napravljeno nekoliko prognoza koje se odnose na njen maksimalni sjaj. Tokom januara prognozira se magnituda +7,5, dok bi početkom. februara mogla dostići sjaj od +5, pa će pod povoljnim vremenskim uslovima biti vidljiva golim okom. Ne znamo magnitudu ili sjaj ove zelene ljepotice u vrijeme kada nas je posljednji put posjetila. Magnitude kometa su najčešće nepredvidljive. Moguće da je prije 50 000 godina bila još blistavija, a povrh svega, u doba Neandertalaca nije postojalo svjetlosno zagađenje koje bi joj “prigušilo sjaj”. .

Comments are closed.